HomeΆρθρα

Η τοπική αυτοδιοίκηση ως εργαστήριο ανάπτυξης

Του Γιάννη Σέγκου*

Η τοπική αυτοδιοίκηση ως εργαστήριο ανάπτυξης

Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της κανονικότητας. Η πορεία που χρειάζεται να ακολουθήσει απαιτεί βούληση και σχέδιο, αποφασιστικότητα και επιμονή.

Η διπλή εθνική εκλογική αναμέτρηση, κατέγραψε τους κομματικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Οι πολίτες με την ψήφο τους έδειξαν την προτίμησή τους. Τα νέα δεδομένα φέρνουν τον τόπο μας μπροστά σε νέα καθήκοντα, σε νέες απαιτήσεις.

Η απαγκίστρωση από το παρελθόν είναι περισσότερο από επιβεβλημένη. Εξ ου και είναι ζωτική προτεραιότητα να προτάξουμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως πολίτες, την υιοθέτηση και υλοποίηση μιας εμπροσθοβαρούς στρατηγικής.

Μια στρατηγική που θα μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε με αποτελεσματικότητα και επάρκεια, στις νέες ανάγκες, στις νέες ευκαιρίες και στις νέες προκλήσεις. Κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, αντιλαμβάνονται ότι η προσαρμογή στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική πραγματικότητα, είναι προϋπόθεση για να κλείσουμε τον κύκλο της υστέρησης.

Η επίτευξή της προσαρμογής, επιβάλλει την εγκατάλειψη των παλιών συνταγών και των ακατάλληλων εργαλείων. Χρειάζεται νέος πολιτικοϊδεολογικός εξοπλισμός, αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις, προκειμένου να μπούμε αμετάκλητα στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Η θεσμική εμβάθυνση των επιδόσεων και των κατακτήσεων μας, είναι συνυφασμένη με την περαιτέρω ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της. Ενσαρκώνει την πρωτογενή κοινωνική οργάνωση στο επίπεδο του κάθε δήμου. Ουσιαστικά είναι μια ισχυρή πολιτική και αναπτυξιακή υποδομή, αλλά και ένα θεσμικό αντίβαρο για μια σύμμετρη σχέση με τη κεντρική διοίκηση.

Η αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης τοπικής και περιφερειακής, αναμφίβολα επιτυγχάνεται από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων. Κάτι που την καθιστά αυθύπαρκτη και ανεξάρτητη, δίχως να υποκύπτει σε κομματικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικές εξαρτήσεις.

Η τωρινή θεσμική της ατροφία, της στερεί τη δυνατότητα να ανοίξει  περισσότερο τα φτερά της. Δεν παραγνωρίζω ούτε υποτιμώ τα θετικά σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την ενίσχυσή της. Εν τούτοις απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις και βαθιές τομές, για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να έχει πρωταρχικό ρόλο στα ζητήματα της τοπικής ανάπτυξης. Θέλω να πιστεύω, ότι η ηγεσία του υπουργείου εσωτερικών θα επιδείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον, έτσι ώστε οι διαχρονικές υποσχέσεις όλων των κομμάτων για ισχυροποίηση των δήμων, να αποκτήσουν πρακτικό αντίκρισμα.

Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, οι πολίτες θα επιβεβαιώσουν την αδιαμεσολάβητη σχέση τους με τις δημοτικές αρχές, που κρίνονται άξιες και ικανές να διαχειριστούν τα τοπικά προβλήματα της περιοχής τους, να επιλύσουν εκκρεμότητες του παρελθόντος, να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους, να δώσουν απτές απαντήσεις στα καίρια ζητήματα της καθημερινότητας τους, να ανοίξουν προοπτικές για την ισόρροπη ανάπτυξη και ευημερία των περιοχών τους.

Ο ρόλος των δημοτικών αρχών για την εμβάθυνση και στερέωση της κανονικότητας, αποδεικνύεται καταλυτικός.  Η γήινη επαφή τους με την πραγματικότητα, τους καθιστά αυθεντικούς εκφραστές της. Επιπροσθέτως τους παρέχει τη δυνατότητα να έχουν τη δική τους δημιουργική συνδρομή, στην απεξάρτηση από ιδεοληψίες και παρωχημένα κλισέ και στερεότυπα.

Στη νέα εποχή, δεν θα πάμε με τις αποσκευές δοκιμασμένων και αποτυχημένων συνταγών. Απαιτούνται διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις, νέες και επίκαιρες ιδέες. Και πρωτίστως συγκεκριμένο σχέδιο, κατάλληλη μέθοδος και ικανή δημοτική ηγεσία. Άλλωστε αυτά είναι που καθορίζουν την αξία και τη χρησιμότητα εκείνων, που διεκδικούν με επιτυχία την εκλογή τους στο δημαρχιακό αξίωμα.

Η Κρήτη με όπλο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, δείχνει να έχει την πρωτοκαθεδρία στην επιστροφή στην κανονικότητα. Αξιοποιώντας τα σωστά και εύστοχα, είναι εκείνη που μπορεί να θεμελιώσει και να υλοποιήσει πρώτη, ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο, αφήνοντας στην άκρη στρεβλώσεις και αγκυλώσεις. Στην κατεύθυνση αυτή η Χερσόνησος, τα Μάλια, οι Γούβες, η Επισκοπή, που συνιστούν ένα ισχυρό πλέγμα δυναμικών περιοχών με σημαντικά αποθέματα, μπορούν κάλλιστα να έχουν το δικό τους ξεχωριστό μερίδιο στην ανάπτυξη και ευημερία.

Οι  πολιτικές δυνάμεις που έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο μέλλον, είτε κατέχουν κυβερνητικές ευθύνες, είτε βρίσκονται στο χώρο της αντιπολίτευσης,  μπορούν να είναι συνοδοιπόροι στο να αποκτήσει το νησί μας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αξίζει.

Με τις γνώσεις και εμπειρίες που έχουμε συλλέξει, με τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες του νησιού μας, οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου μπορούν να μας δώσουν μια σημαντική ώθηση, για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα που απαιτείται να κάνουμε.

Κοινή διαπίστωση είναι, ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, μας παρέχουν ευκαιρίες και δυνατότητες να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή μιας δημιουργικής προσπάθειας, τώρα που έχουμε μπει στο δρόμο της κανονικότητας.

Με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει τη δική της συνδρομή και συμβολή, ως πολιτικό εργαστήριο ανάπτυξης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, αλλά και να ακολουθήσουμε μια εμπροσθοβαρή στρατηγική, όχι γι’ αυτά που χάσαμε αλλά για αυτά που μπορούμε να κερδίσουμε.

 

*Δήμαρχος Χερσονήσου