HomeΆρθρα

Καινοτόμος Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών απο τη Cicicom

Καινοτόμος Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών απο τη Cicicom

Αποτελεσματικές Επιχειρηματικές λύσεις στην Αγορά

Ποιο είναι το αντικείμενο ενασχόλησης της Cicicom;
Η τεχνολογική ανάπτυξη επηρεάζει σημαντικά τη ζωή μας και αναπόφευκτα, επιφέρει αλλαγές σε διάφορους τομείς βελτιώνoντάς τους σημαντικά. Σε πολλές περιπτώσεις διαδικασιες που μέχρι πρόσφατα ήταν πολύπλοκες και χρονοβόρες, πλέον απλουστεύονται και αυτοματοποιούνται. Ολοένα και περισσότερο οι σύγχρονες κοινωνίες υιοθετούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων έξυπνες λύσεις με κυρίαρχη αυτήν του Διαδικτύου των Πράγματων, το γνωστό Internet of Things (IoT).
Το Internet of Things αποτελεί μια τεχνολογική εξέλιξη, η οποία παρέχει την δυνατότητα απομακρυσμένης συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ αντικειμένων αλλά και βιομηχανικών συσκευών. Το αποτέλεσμα αποδεικνύεται να είναι κάτι περισσότερο από μια διευκόλυνση προς τους καταναλωτές, δεδομένου ότι δημιουργεί νέες πηγές πληροφοριών, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, πρωτοποριακές υπηρεσίες και καινοτόμα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από τον ιδιωτικό όσο και δημόσιο τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να δημιουργηθούν λύσεις και προϊόντα που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, είναι σημαντικός ο εντοπισμός των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις και κοινωνίες. Από τη μία οι εταιρείες δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συστήματα και τις δραστηριότητες τους όσο αυξάνεται το εύρος των εργασιών τους, ενώ από την άλλη η συσσώρευση πληθυσμών σε μεγάλα αστικά κέντρα προκαλεί αισθητά προβλήματα στους ίδιους τους πολίτες αλλά και στο έργο των δημοτικών αρχών.
Οι λύσεις πρέπει όχι μόνο να παρέχουν ολική εποπτεία και διαχείριση, αλλά να είναι εύκολα επεκτάσιμες και να δίνουν απάντηση σε καθημερινά προβλήματα του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ανταποκρινόμενες στις συνεχείς προκλήσεις των νέων αναγκών.

Η Cicicom, καινοτόμος εταιρεία στον τομέα του Διαδικτύου των Πράγματων, πρωτοπορεί δημιουργώντας τα καινοτόμα δίκτυα Low-Power Wide Area Networks (LoRaWAN & NB-IoT) στα οποία οι συσκευές μπορούν και ανταλλάσσουν δεδομένα καταναλώνοντας πολύ χαμηλή ενέργεια (μπαταρία), εκπέμποντας ταυτοχρονα σε ιδιαίτερα μεγάλη εμβέλεια.
Εκμεταλλευόμενοι την ειδίκευσή μας σε καινοτόμα προϊόντα IoT, έχουμε αναπτύξει ολοκληρωμένες λύσεις για εφαρμογές water-metering, smart parking, waste management και smart lighting. Οι λύσεις της Cicicom είναι ολοκληρωμένες (End to End) και περιλαμβάνουν ολα τα απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία για τη δημιουργία και την ορθή λειτουργία του δικτύου οπως Gateways, Network server, αισθητήρες,κτλ. καθως και την smart web πλατφόρμα με την οποία ο διαχειριστής αποκτά την πλήρη εποπτεία των προαναφερόμενων εφαρμογών.

Τι κάνει τα προϊόντα σας διαφορετικά από αυτά που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά
Στη Cicicom έχουμε τεχνογνωσία, παρακολουθούμε τις νέες τάσεις της τεχνολογίας και αναπτύσσουμε εξειδικευμένες λύσεις για τους πελάτες μας. Η εμπειρία αυτή μας κάνει πρωτοπόρους και μας δίνει το πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Επίσης, παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις, σε αντίθεση με την πλειονότητα των εταιρειών που παρέχουν μεμονωμένα αισθητήρες , software, hardware ή υπηρεσίες. Ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού μας έχει δαπανηθεί για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) με αποτέλεσμα να έχουμε αναπτύξει δικό μας know-how με πλήρη έλεγχο των προϊόντων και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε βελτιώσεις και τροποποιήσεις ανάλογα με τις εξελισσόμενες ανάγκες του πελάτη καθώς και υποστήριξη σε ό,τι τυχόν προκύψει περαιτέρω. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι πολλές από τις λύσεις μας έχουν δημιουργηθεί βάσει πραγματικών αναγκών πελατών μας, οπότε γνωρίζουμε και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθούμε απόλυτα σε οποιαδήποτε custom-made ανάγκες της αγοράς.

Σε ποιές αγορές προσβλέπετε; Δώστε μας κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων σας
Έχουμε πραγματοποιήσει αρκετά πιλοτικά έργα στην Ελλάδα αλλά ο κύριος στόχος μας είναι το εξωτερικό καθώς εκεί η αγορά είναι πιο “ώριμη” σε έξυπνες λύσεις. Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια συμμετέχουμε επιτυχώς σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις του συγκεκριμένου χώρου, όντας η μοναδική ελληνική εταιρεία που παρουσιάζει προϊόντα και λύσεις ΙοΤ διεθνώς.
Στην Ελλάδα είμαστε από τις πρώτες εταιρείες που συνεργαστήκαμε με τον καινοτόμο Δήμο Τρικαίων υλοποιώντας επιτυχώς δύο πιλοτικά προγράμματα το «water metering» και το «waste management» και ξεκινάμε ένα τρίτο το «smart Violation parking». Επίσης σύντομα ξεκινάμε ένα πιλοτικό στο Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος για την διαχείριση των θέσεων στάθμευσης στο Πάρκινγκ μακράς διάρκειας. Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετούς πελάτες στην Ευρώπη και σύντομα θα ξεκινήσουμε σημαντικά πρωτοπόρα έργα σε Σερβία, Ιταλία, Ντουμπάι και Λίβανο.

Περιγράψτε μας τη λύση του water metering και τα πλεονεκτήματα της.
Το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ύδρευσης είναι ότι χρησιμοποιούν υδρομετρητές και συστήματα ξεπερασμένης τεχνολογίας, κάνοντας δύσκολη, αναποτελεσματική και τελικώς ανεπαρκή τη διαχείριση και εποπτεία του δικτύου τους. Οι μετρήσεις απαιτούν φυσική παρουσία υπαλλήλου για την καταγραφή τους, δεν είναι έγκυρες ή και δεν πραγματοποιούνται ποτέ, οι διαρροές δεν εντοπίζονται έγκαιρα και όταν εντοπιστούν η ανταπόκριση για περιορισμό της ζημιάς δεν είναι πάντα άμεση. Επιπλέον, οι καταναλωτές λαμβάνουν τους λογαριασμούς σε μη τακτικά χρονικά διάστηματα ή λαμβάνουν λογαριασμούς “έναντι” γιατί πολύ απλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ μέτρηση, με αποτέλεσμα να μην έχουν γνώση του πραγματικού ποσού οφειλής ή της πραγματικής τους κατανάλωσής τους σε τακτική βάση. Ακριβώς σε αυτές τις αδυναμίες του συστήματος εποπτείας ύδρευσης μπορούμε να παρέμβουμε και να δώσουμε πρωτοπόρες λύσεις.
Για την υλοποίηση όλων των προαναφερόμενων λύσεων ολικής εποπτείας υδάτινων πόρων, η Cicicom χρησιμοποιεί υδρομετρητές πιστοποιημένους για πόσιμο νερό σύμφωνα με τα πρότυπα της Ε.Ε. (MID) , τεχνολογίας LoRaWAN ή NB-IoT οι οποίοι λειτουργούν με μπαταρία που διαρκεί εως και 10 έτη. Ειδικότερα στο τομέα του Narrowband IOT (ΝΒ-ΙΟΤ) είμαστε από τους ελάχιστους οι οποίοι διαθέτουμε λειτουργικούς πιστοποιημένους υδρομετρητές με ενσωματωμένη βαλβίδα, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε πολλά ευρωπαϊκά δίκτυα. Ενδεικτικά αναφέρω τα δίκτυα των Vodafone GR, Cosmote, Vodafone IT, TIM κ.α.

Οι έξυπνοι υδρομετρητές μας, στέλνουν σε ημερήσια βάση ασύρματα τα δεδομένα κατανάλωσης στην πλατφόρμα μας. Με αυτό τον τρόπο, ο διαχειριστής της πλατφόρμας έχει πρόσβαση στα δεδομένα κάθε μετρητή και λαμβάνει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις προσπάθειας παραβίασης του μετρητη ή διαρροής του. Επιπλέον ο διαχειριστής της πλατφόρμας μπορεί να επέμβει απομακρυσμένα στο διαπιστωμένο πρόβλημα καθώς οι μετρητές μας είναι εξοπλισμένοι με ενσωματωμένη βαλβίδα η οποία μπορεί να αυξομειώσει ή να κλείσει την ροή του νερού. Η δυνατότητα αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωσεις διακοπής υδροδότησης λόγω διαρροής ή σε περιπτώσεις ασυνέπειας εξόφλησης λογαριασμών του καταναλωτή. Πιο συγκεκριμένα, η ενσωματωμένη βαλβίδα σε συνδυασμό με τις ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο καθιστούν άμεσο τον εντοπισμό και την καταστολή της διαρροής, περιορίζουν τη ζημιά και εξοικονομούν πόρους.
Επιπλέον, η εποπτεία και διαχείριση της πλατφόρμας ενισχύονται σημαντικά μέσω της ανάλυσης δεδομένων, στατιστικών στοιχείων και γραφημάτων που παρέχει η πλατφόρμα της Cicicom. Τέλος, για τους καταναλωτές υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της λύσης μέσω εφαρμογής στο κινητό τους, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την κατανάλωση του μετρητή τους και να πληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρονικά.

Περιγράψτε μας τη λύση του smart parking και τα πλεονεκτήματα της.

Η διαχείριση των σύγχρονων χώρων στάθμευσης και της χωρητικότητάς τους εμφανίζει υψηλές απαιτήσεις και συχνά αποδεικνύεται ανεπαρκής, με αποτέλεσμα την δυσαρέσκεια τόσο του καταναλωτή – που ταλαιπωρείται για να βρει ελεύθερη θέση στάθμευσης – όσο και για τους διαχειριστές των parking, που δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την χωρητικότητα των χώρων τους. Η ολοκληρωμένη λύση της Cicicom παρέχει ολική εποπτεία των θέσεων στάθμευσης με χρήση των καινοτόμων δικτύων Low-Power Wide Area Networks .
Μέσω της προσφερόμενης πλατφόρμας υπάρχει ενημέρωση για τις κατειλημμένες και τις ελεύθερες θέσεις σε πραγματικό χρόνο κι έτσι διευκολύνεται ο εντοπισμός τους. Προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, έχουμε αναπτύξει διαφορετικές λύσεις για εξωτερικά και εσωτερικά parking.

Λύσεις εξωτερικού χώρου
Smart Parking System

Στα εξωτερικά parking γίνεται χρήση μαγνητικών αισθητήρων οι οποίοι μέσω ειδικών αλγόριθμων αγνοούν τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και εντοπίζουν την κατάληψη μιας θέσης από ένα όχημα καθώς και την αποχώρησή του από αυτήν. Τα δεδομένα στέλνονται στην πλατφόρμα σε πραγματικό χρόνο, η οποία παρέχει ολική εποπτεία του parking και στατιστικά στοιχεία για κάθε θέση. Επιπλέον, η λύση της Cicicom περιλαμβάνει ηλεκτρονικές πινακίδες διαθέσιμων ελευθέρων θέσεων καθώς και εφαρμογή για τα κινητά, η οποία διευκολύνει και καθοδηγεί τους οδηγούς σε διαθέσιμες θέσεις, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο εύρεσης ελεύθερης θέσης στάθμευσης. Επιπλέον, η εφαρμογή για τα κινητά παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής της θέσης στάθμευσης του οδηγού στο κινητό του και δυνατότητα πλοήγησής πίσω σε αυτήν. Με αυτό τον τρόπο η λύση Smart Parking System αντιμετωπίζει δύο ιδιαίτερα συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί: την δυσκολία εύρεσης ελεύθερης θέσης σε ένα μεγάλο ανοιχτό χώρο στάθμευσης καθώς και την ανεύρεση-επιστροφή στο όχημά τους.
Αυτή η λύση πρόκειται να υλοποιηθεί σύντομα στο Parking Μακράς διάρκειας του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. .

Parking Violation Monitoring
To σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης της Cicicom δίνει απάντηση στο ζήτημα των παράνομων σταθμεύσεων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι. Το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες ειδικά σε μεγάλες πόλεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σωρεία παραβάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παράνομη στάθμευση σε θέσεις που προορίζονται ειδικά για ευαίσθητες ομάδες, όπως ΑΜΕΑ.
Η λύση που προτείνεται από την Cicicom χρησιμοποιεί τους βασικούς μαγνητικούς αισθητήρες (S-LG3) καθώς και τους εξελιγμένους αισθητήρες (S-LGI3), οι οποίοι εντοπίζουν τα παράνομα οχήματα που σταθμεύουν σε θέσεις που προορίζονται για ειδικές ομάδες (π.χ. ΑΜΕΑ ή μονίμων κατοίκων). Στα οχήματα στα οποια επιτρέπεται η στάθμευση (π.χ. ΑΜΕΑ ή μονίμων κατοίκων) τοποθετούνται ειδικές συσκευες που επικοινωνούν με τους αισθητήρες, παρέχωντας τη δυνατότητα αναγνώρισης οχήματος / οδηγού. Κατά συνέπεια, ένα όχημα που δε φέρει την ειδική συσκευή αναγνωρίζεται ως μη εξουσιοδοτημένο για στάθμευση στις συγκεκριμένες θέσεις. Με αυτή τη λύση εντοπίζονται άμεσα παραβάσεις σε θέσεις ΑΜΕΑ, μονίμων κατοίκων, απαγορευμένης στάθμευσης, περιορισμένης στάσης, μπροστά από ράμπες ΑΜΕΑ, στροφές λεωφορείων, πυροσβεστικούς κρουνούς, διαβάσεις πεζών κλπ.
Η λύση ολοκληρώνεται παρέχοντας ειδική πλατφόρμα στη Δημοτική Αστυνομία η οποία στέλνει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο στους Δημοτικούς Αστυνομικούς και επιπλέον τους προσφέρει πλοήγηση ώστε να μεταβούν άμεσα στο σημείο που έγινε η παράβαση για επιβολή προστίμων. Συνοψίζοντας, η συγκεκριμένη λύση εκτός από ολική εποπτεία των θέσεων στάθμευσης και εντοπισμό πιθανών παραβάσεων προσφέρει μείωση χρόνου απόκρισης Δημοτικής Αστυνομίας και αύξηση εσόδων του δήμου.
Η συγκεκριμένη λύση θα υλοποιηθεί σύντομα στο Δήμο Τρικάλων σε συνεργασία με την τοπική Δημοτική Αστυνομία.

Λύση εσωτερικού Parking
Η ανεύρεση ελεύθερης θέσης στάθμευσης σε εσωτερικούς χώρους parking καθώς και η επιστροφή στο όχημα παρουσιάζει δυσκολίες, ιδιαίτερα σε πολυώροφα υπόγεια parking. Η λύση της Cicicom περιλαμβάνει υπερηχητικούς αισθητήρες οι οποίοι τοποθετούνται πάνω από τις θέσεις στάθμευσης και εντοπίζουν την παρουσία ή απουσία οχήματος.
Η κατάσταση τους απεικονίζεται με φωτεινή ένδειξη ορατή στους οδηγούς από μακριά και ο αριθμός των ελεύθερων θέσεων είναι εμφανής και σε φωτεινές επιγραφές οι οποίες είναι εγκατεστημένες διάσπαρτα στο χώρο, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο ανεύρεσης θέσης στάθμευσης. Η πλατφόρμα επιτρέπει εξ’ ολοκλήρου απομακρυσμένη εποπτεία του χώρου στάθμευσης, ακόμα και για πολυώροφα υπόγεια parking.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με άλλες λύσεις, οι αισθητήρες της Cicicom χρειάζονται μόνο παροχή ρεύματος και δεν απαιτείται κάποια άλλη υποδομή στο χώρο. Επιπλέον, η Cicicom πρωτοπορεί προσφέροντας μια εφαρμογή κινητών για τους οδηγούς/χρήστες που μέσω επικοινωνίας με τους έξυπνους αισθητήρες αποθηκεύει τη θέση όταν ο οδηγός σταθμεύσει και στη συνέχεια τον κατευθύνει πίσω στη θέση του.