Η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας (NRA) της Βουλγαρίας έλαβε την Τετάρτη όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση άδειας για τη σταδιακή μετάβαση της μονάδας 5 του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι σε λειτουργία με έναν νέο τύπο πυρηνικού καυσίμου RWFA που παράγεται από τη Westinghouse, δήλωσε σήμερα στο BTA ο επικεφαλής της NRA Τσάνκο Μπατσίισκι.

Η διαδικασία τεκμηρίωσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2024, είπε ο Μπατσιίσκι.

Σημείωσε ότι η NRA είχε υπογράψει συμβάσεις με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοπροστασίας (IRSN) και με μια τσεχο-ουκρανική κοινοπραξία για την παροχή εξωτερικής εμπειρογνωμοσύνης σε επιλεγμένες εκθέσεις ανάλυσης ασφάλειας για την αδειοδότηση του νέου πυρηνικού καυσίμου, που σημαίνει ότι η βουλγαρική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας θα συντονιστεί και μαζί τους, είπε ο πρόεδρός της.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοπροστασίας θα παράσχει εμπειρογνωμοσύνη σε συνολικά 20 εκθέσεις, οι οποίες καλύπτουν αναλύσεις ασφαλείας που έχουν σχέση με ολόκληρο τον κύκλο ζωής του καυσίμου, δηλαδή: μηχανικό, υδραυλικό και θερμο-μηχανικό σχεδιασμό του πυρηνικού καυσίμου RWFA, ανάλυση των χαρακτηριστικών του καυσίμου σε περίπτωση ατυχημάτων, πυρηνική ασφάλεια στις μεταφορές – τεχνολογικές λειτουργίες και στην αποθήκευση του πυρηνικού καυσίμου. Η τσεχο-ουκρανική κοινοπραξία θα παράσχει εμπειρογνωμοσύνη στην έκθεση συμβατότητας του νέου πυρηνικού καυσίμου με το εσωτερικό σύστημα ελέγχου του αντιδραστήρα της μονάδας 5 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι.

Δείτε Επίσης

ΚΕΠΕ: Κλειδί για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας η παραγωγικότητα

Η εξέταση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας έχει αποτελέσει διαχρονικά ένα από…

Σχέδιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου για την προστασία και την ανάδειξη του ρέματος Πικροδάφνης

Το ρέμα της Πικροδάφνης ήταν κάποτε το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής,…

ΙΕΝΕ: Αυξήθηκε 16% το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας

Ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση, υψηλότερες τιμές στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο…

Ρεύμα: μετά τα διζωνικά έρχονται τα δυναμικά τιμολόγια

Στη διαμόρφωση των χρεώσεων για τα “δυναμικά” τιμολόγια ρεύματος, που αναμένεται να…