Η βιομηχανία παραγωγής οίνου, αποτελεί έναν από τις πιο ανερχόμενους και εξελισσόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Παρόλη όμως αυτή την σημαντική ανάπτυξη, για τα υποπροϊόντα αυτών των βιομηχανιών/οινοποιείων όπως π.χ. οι οινολάσπες, δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο διαχείρισης τους. Η συνήθης πρακτική ήταν να απορρίπτονται π.χ. σε αγρούς, δημιουργώντας έμμεσα και άμεσα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ένα πρωτοπόρο οινοποιείο στην Ιερισσό Χαλκιδικής, το Domaine Agrovision, άλλαξε αυτή την πρακτική, εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό σχεδίου διαχείρισης αυτών των υποπροϊόντων. 

Ειδικότερα όπως μας εξηγεί ο εμπνευστής αυτού του σχεδίου, ο διευθυντής της εταιρείας κύριος Άγγελος Θ. Ζαμάνης, το οινοποιείο διοχετεύει την οινολάσπη, δηλαδή το υποπροϊόν που εξάγεται από κάθε οινοποιητή μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, σε επιχειρηματίες της περιοχής της Χαλκιδικής, προς παραγωγή νέων και εμπορεύσιμων προϊόντων όπως πίτσα, ψωμί, μπρουσκέτες, γκουρμέ πιάτα, γλυκίσματα.

Ο τρόπος αυτός διαχείρισης έχει διπλό όφελος, για τι αφενός προστατεύει το περιβάλλον μέσω της διαχείρισης αυτών των υποπροϊόντων, αφετέρου δημιουργούνται νέα καινοτόμα προϊόντα, που παράγουν πλούτο, εφαρμόζοντας έτσι στην πράξη της αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Δείτε Επίσης

Τη σύνθεση ΔΣ του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου Υποδομών ανακοίνωσε το Υπερταμείο

Τη σύνθεση του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της νέας-100% θυγατρικής του- του Ελληνικού…

Η Ναυπακτία στη Διεθνή Σύνοδο της Νίκαια, 7 Ιουνίου 2025 για την Προστασία της Θάλασσας

Ο Δήμαρχος της Ναυπάκτου Βασίλειος Γκίζας συμμετείχε στη Διεθνή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε…

Συνάντηση του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α. με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΕΣ. κ. Σάββα Χιονίδη

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025 συνάντηση του…

Νίκος Παπαθανάσης: Ποσό 295,7 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση 1573 επενδυτικών σχεδίων νέων ΜμΕ στον Τουρισμό

Σε 1.573 ανέρχονται οι αιτήσεις χρηματοδότησης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 295.757.680 ευρώ, που…