Κωνσταντουράκης Γιώργος  (απόφοιτος WSET level 3 & Wspc Hestia )  

Λιάτικο

<<Η Αρχαία ερυθρή ποικιλία της Κρήτης>>

 

Το Λιάτικο αποτελεί μια από τις αρχαιότερες γηγενής ερυθρές ποικιλίες της Κρήτης . Τα αρχαία ευρήματα που έχουν βρεθεί , αποδεικνύουν την ύπαρξη φυτεύσεων Λιάτικου τουλάχιστον 4.000 χρόνων.  Παίρνει το όνομα του από τον μήνα Ιούλιο και αυτό γιατί ο τρύγος του Λιάτικου πραγματοποιείται στα μέσα Ιουλίου καθώς πρόκειται για μια πρώιμη ποικιλία. Μπορούμε να βρούμε αμπέλια με Λιάτικο σε όλη την Κρήτη αλλά στην ζώνη της Σητείας και των Δαφνών Ηρακλείου η ποικιλία θεωρείται <<βασιλική>>. Παράγει ερυθρά ξηρά κρασιά καθώς επίσης και γλυκά κρασιά από λιαστά σταφύλια.

Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να μπορεί να ωριμάσει με επιτυχία στο θερμό μεσογειακό κλίμα που επικρατεί στο νησί της Κρήτης. Η φλούδα του είναι λεπτή και θα δώσει κρασιά με απαλό χρώμα με ελαφρώς γκρενά αποχρώσεις.

Σαν ποικιλία θεωρείται παραγωγική, ωστόσο όταν προέρχεται από μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις τα κρασιά που θα παράξει δεν θα έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τα πιο ποιοτικά κρασιά από Λιάτικο προέρχονται από πιο ελεγχόμενες αποδόσεις σταφυλιών. Και συγκεκριμένα από αμπελώνες που βρίσκονται στα ημιορεινά του Ηρακλείου και της Σητείας, με πιο φτωχά εδάφη, όπως ο ασβεστόλιθος και η πετρά. Τα εδάφη αυτά, σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια θα συμβάλουν στην παραγωγή κρασιών με πολυπλοκότητα, μαλακές ταννίνες και σε πιο πικάντικα αρωματικά χαρακτηριστικά  που θυμίζουν κανέλλα και μαύρο πιπέρι.

 

Γλυκό Λιάτικο

Όπως αναφέραμε το Λιάτικο πέρα από ξηρά κρασιά μπορεί να παράγει και γλυκά κρασιά από λιαστά σταφύλια (εικόνα 2). Με τον όρο <λιαστό> εννοούμε το στέγνωμα τον σταφυλιών στον ήλιο. Οι οινοποιοί θα επιλέξουν υπερώριμα σταφύλια και αυτό λόγο της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σάκχαρα. Με αυτή την διαδικασία τα σάκχαρα των σταφυλιών καθώς επίσης και τα αρώματα τους κατά το στέγνωμα συμπυκνώνονται, έτσι θα έχουμε ένα γλυκό κρασί με γεμάτο σώμα και εξαιρετική ισορροπία μεταξύ οξύτητας και γλυκάδας. Πέρα από τον εξαιρετικό χαρακτήρα που παρέχουν, τα κρασιά αυτά έχουν μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, με κάποια από αυτά να μπορούν να ξεπεράσουν τα 20 χρόνια. Η ωρίμανση θα βοηθήσει το κρασί να εξελιχθεί δυναμικά αναπτύσσοντας πολύπλοκα αρώματα που θυμίζουν αποξηραμένα φρούτα με νότες μελιού ξηρών καρπών και καφέ.

( Διαδικασία λιασίματος σταφυλιών)

Παρακάτω θα αναφερθώ σε μερικά παραδείγματα ξηρών και γλυκών κρασιών από Λιάτικο.

 

Enotria Ερυθρός Κτήμα Δουλουφάκη

 

Πρόκειται για ένα ξηρό ερυθρό κρασί από Λιάτικο με έντονα τα αρώματα των κόκκινων φρούτων όπως η φραουλα και το κεράσι. Το σώμα του θα είναι μέτριο όπως και η ταννίνες του.

 

Emilia Οινοποιείο Silva

 

Το Emilia είναι ένα γλυκό κρασί από λιαστά σταφύλια. Χαρακτηρίζεται για την όμορφη ισορροπία μεταξύ γλυκάδας και οξύτητας καθώς επίσης και των πολύπλοκων οξειδωτικών αρωμάτων της που θυμίζουν καραμέλα , καφέ , σοκολάτα αλλά και ξηρών καρπών όπως το καβουρδισμένο φουντούκι.

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικοδομική δραστηριότητα – – Εναρμόνιση στη νομολογία του ΣτΕ

Κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσαρμογή…

Πρεμιέρα διαλόγου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η έναρξη του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, προκειμένου…

Η Constrat Θεματικός Χορηγός του 13ου Regional Growth Conference

Η Constrat πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εφαρμογών AMR & IoT…

Ο Όμιλος AKTOR εξαγοράζει έργα ΑΠΕ ισχύος 20MW

Δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά χαρτοφυλακίου έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής…