HomeΕιδήσεις

Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έχουμε εξασφαλίσει τον ηλεκτρικό χώρο 2 GW για την ανάπτυξη των πρώτων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έχουμε εξασφαλίσει τον ηλεκτρικό χώρο 2 GW για την ανάπτυξη των πρώτων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

«Ο ΑΔΜΗΕ έχει διασφαλίσει τον αναγκαίο ηλεκτρικό χώρο της τάξης των 2 GW για να ξεκινήσει η εθνικής σημασίας νέα αγορά των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, μιλώντας  στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα η ΕΛΕΤΑΕΝ για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΥΑΠ. Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για το πού ακριβώς δεσμεύονται τα MW ανά περιοχή.

Τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα είναι κρίσιμα για την επίτευξη ενός κεντρικού στόχου της ενεργειακής πολιτικής, που είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας, από εισαγωγέα ορυκτών καυσίμων που ήταν ιστορικά, σημείωσε ο κ. Μανουσάκης. Μάλιστα, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για ανάπτυξη έργων ΥΑΠ ισχύος 12 GW τις επόμενες δεκαετίες «φωτίζει» ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα των διασυνοριακών διασυνδέσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να μπορεί η περίσσεια της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται και από τα Υπεράκτια Αιολικά να μεταφέρεται στα κέντρα κατανάλωσης της κεντρικής Ευρώπης. Στο «κάδρο» αυτό εντάσσονται έργα όπως η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, η διασύνδεση Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και ο μεγάλος ηλεκτρικός «διάδρομος» Ελλάδας-Νότιας Γερμανίας Green Aegean Interconnector.

Όπως είπε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ,  η ονομασία «Πράσινο Αιγαίο» παραπέμπει ακριβώς στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. «Η ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα δεν αρκεί, είναι ζητούμενο να παράγεται με αποδοτικό τρόπο πράσινη ενέργεια στο νότο της Ευρώπης και να μεταφέρεται προς τον Βορρά», ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της Ηπείρου και να μειωθεί η εξάρτησή της από τρίτους προμηθευτές», ανέφερε μεταξύ άλλων,  τονίζοντας ότι απαιτούνται περιφερειακές συνεργασίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται άψογα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της Επιτροπής Σύνδεσης και Ανάπτυξης Δικτύων των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και ειδικότερα σε κρίσιμα θέματα όπως ο υπολογισμός της μέγιστης δυνατότητας απορρόφησης αιολικής ισχύος από κάθε θαλάσσια περιοχή, ο προσδιορισμός ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος και κόστους της διασύνδεσης των περιοχών καθώς και η επίτευξη συνεργιών με τα δίκτυα υποθαλάσσιων διασυνδέσεων για τη διασύνδεση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

Ανέδειξε επίσης τη σημασία της ανάπτυξης των ΥΑΠ, καθώς «η δημιουργία μιας εθνικής οικονομίας στις θάλασσές μας -και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου- θα ενισχύσει γεωπολιτικά τη χώρα μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η δε ανάπτυξη εφοδιαστικής αλυσίδας με την ελληνική βιομηχανία και τις εγχώριες υποδομές σε κεντρικό ρόλο, θα παράγει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε πως ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς εργάζεται εντατικά για την υπόθεση των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα. «Συμμετέχουμε με όλους τους πόρους στην Συντονιστική Επιτροπή του ΥΠΕΝ, ενώ όλο το θεσμικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένο ώστε να προχωρήσουμε ταχύτατα και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα στην ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στις ελληνικές θάλασσες».