Περισσότερο πράσινο, περισσότερο οξυγόνο, λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και μείωση της μέσης θερμοκρασίας, θα είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη για την Πάτρα και τους κατοίκους της, με την φύτευση 3.672 δένδρων μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, όπως προτείνει, με μελέτη – παρέμβασή της, η μόνιμη επιτροπή περιβάλλοντος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.
Όπως σημειώνεται σε επιστολή του ΤΕΕ προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, «πρόκειται για μία πιλοτική πρόταση αστικών δενδροφυτεύσεων μεγάλης κλίμακας και ανάπτυξης αστικού πρασίνου για το κέντρο της πόλης της Πάτρας, που αποτελεί το πιο πυκνοδομημένο τμήμα της Δυτικής Ελλάδας».
Μάλιστα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, «με δεδομένο ότι το κέντρο της πόλης της Πάτρας έχει μικρότερη αναλογία πρασίνου ακόμη και από την Αθήνα, γίνεται κατανοητό από όλο και περισσότερους πολίτες της, ότι η αύξηση του αστικού πρασίνου στην Πάτρα παύει να είναι επιθυμία και γίνεται πλέον ανάγκη».
«Η πρόταση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας», προσθέτει ο Βασίλης Αϊβαλής, «έχει σκοπό να προβάλλει την ανάγκη αυτή και να αφυπνίσει τους αρμοδίους, κάνοντάς τους να προχωρήσουν άμεσα, μέσω των αρμόδιων επιστημόνων, στην σύνταξη των αντίστοιχων μελετών και κατόπιν στην διεκδίκηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων πρασίνου στην Πάτρα».
Όσον αφορά στην εξεύρεση πόρων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «διαθέσιμα κονδύλια ήδη υπάρχουν, τόσο από το νέο εγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2021-2027”, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις, όσο και από κονδύλια που θα υπάρξουν μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που ομολογουμένως θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί».
Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη – παρέμβαση του ΤΕΕ, την οποία έχουν συντάξει τα μέλη της μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος, Γεράσιμος Ματαράγκας, αρχιτέκτων μηχανικός, Ανδρέας Μαρτζάκλης, πολιτικός μηχανικός και Μαρία – Κωνσταντία Σδράλη, πολιτικός μηχανικός, έχουν καθοριστεί ως όρια παρέμβασης περίπου 3.299,8 στρέμματα μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην μελέτη – παρέμβαση, «την παρούσα στιγμή ο αστικός ιστός της Πάτρας παρουσιάζει ποσοστό φυτοκάλυψης της τάξεως του 18,67% (616 στρέμματα) το οποίο έχει υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια μέσω εικόνας δορυφόρου».
«Το ποσοστό αυτό», όπως τονίζεται, «είναι μικρό σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», ενώ όσον αφορά στα οφέλη, αναφέρονται τα εξής:
«Μέσω αυτής της παρέμβασης στόχος είναι να ανέλθει το ποσοστό φυτοκάλυψης στο 20% και να αυξηθεί μακροπρόθεσμα έως το 30%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την προσθήκη 373,94 στρεμμάτων πρασίνου που ισοδυναμούν με δέσμευση 419,41 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο και μείωση της μέσης θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 2 – 3 βαθμούς Κελσίου».
Τα είδη των δέντρων
Σχετικά με τα ποια είδη δέντρων θα επιλεχθούν, αυτό αποτελεί, σύμφωνα με το ΤΕΕ, «κλειδί για την επιτυχία της παρέμβασης, αφού δεν ευδοκιμούν όλα τα δέντρα εντός του αστικού ιστού».
Επομένως, όπως αναφέρεται στη μελέτη – παρέμβαση, «προτείνονται δέντρα, τα οποία είτε ήδη έχουν δοκιμαστεί στο κέντρο της Πάτρας, ή είναι γνωστό από την εμπειρία παρόμοιων πόλεων ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον».
Σύμφωνα λοιπόν με το ΤΕΕ, τα δέντρα που προτείνεται να φυτευτούν, είναι τα εξής:
*Πλάτανος: Υπάρχει ήδη στο κέντρο της πόλης και παρέχει μια από τις καλύτερες δυνατές σκιάσεις. Σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι οι τοποθεσίες που θα φυτευτούν οι πλάτανοι, αφού θα πρέπει να υπάρχουν υπόγεια ύδατα.
*Μουριά: Μικρότερο δέντρο, πολύ ανθεκτικό, με πυκνό φύλλωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στενότερους δρόμους και ήδη υπάρχει στην πόλη.
*Φλαμουριά: Χρησιμοποιείται ευρέως για σκίαση σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις καθώς είναι ανθεκτικό και μπορεί να ξεπεράσει τα 15 μέτρα. Κατά την εποχή ανθοφορίας του, τα άνθη του, το γνωστό τίλιο, δημιουργούν μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα.
* Ακακία: Δέντρο πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και την ατμοσφαιρική ρύπανση, το οποίο είναι χαρακτηριστικό για τα κίτρινα άνθη του. Έχει το πλεονέκτημα ότι αναπτύσσεται γρήγορα και το πυκνό του φύλλωμα δημιουργεί άριστη σκίαση.
*Μανόλια: Ένα ακόμα δέντρο που ευδοκιμεί στην Πάτρα, στην κεντρική λεωφόρο Δημητρίου Γούναρη, το οποίο είναι αειθαλές και παρέχει πολύ πυκνή σκίαση.
Τα σημεία των παρεμβάσεων
Τα πιθανά σημεία των παρεμβάσεων, σύμφωνα με το ΤΕΕ, είναι τρία, αφορούν αποκλειστικά δημόσιους χώρους και έχουν χαμηλό κόστος υποδομών.
Συγκεκριμένα, τα σημεία των παρεμβάσεων είναι τα εξής:
*Οδικές αρτηρίες: Αυτή η παρέμβαση απαιτεί δρόμους διπλής κατεύθυνσης και μπορεί να έχει την ισχυρότερη επίδραση στο αστικό μικροκλίμα, αφού οι φυτεύσεις θα σκιάσουν πέρα από κτίρια, και την άσφαλτο μειώνοντας δραστικά την αποθήκευση θερμότητας, λόγω θερμικής μάζας.
*Πεζόδρομοι: Η παρέμβαση αυτή είναι παρόμοια με την προηγούμενη, ενώ ο σχεδιασμός μπορεί δυνητικά να προβλέψει και στοιχεία αστικού εξοπλισμού, όπως παρτέρια, παγκάκια, αστικό φωτισμό κ.α.. Οι δενδροστοιχίες θα πρέπει να τοποθετηθούν ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση και τον προσανατολισμό του δρόμου, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η σκίαση στα προσκείμενα κτίρια.
*Σχολεία και οικόπεδα του δήμου: Τα προαύλια των σχολικών μονάδων εντός του αστικού ιστού αποτελούν σημαντική ευκαιρία νέων φυτεύσεων, αφού στην πλειοψηφία τους έχουν από λίγα έως καθόλου δέντρα. Επομένως, μπορούν να δημιουργηθούν αρκετοί νέοι πυκνοί πνεύμονες πρασίνου που θα ωφελήσουν πέρα από μαθητές και πεζούς και την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων. Στην ίδια παρέμβαση μπορούν να ενταχθούν και οι δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί του κέντρου, αλλά και ανεκμετάλλευτα οικόπεδα του δήμου, χώροι οι οποίοι με πολύ χαμηλό κόστος ανάπλασης μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πυκνού πρασίνου.
Περιβαλλοντικά οφέλη
Σύμφωνα πάντα με την μελέτη – παρέμβαση του ΤΕΕ, «το σύνολο των δέντρων που προτείνεται να φυτευτούν ανέρχεται σε 3.672, δηλαδή, όσα και τα δέντρα στο δασύλλιο της Πάτρας».
Επομένως, όπως επισημαίνεται, «λαμβάνοντας υπόψη και το ποσοστό του 18,67% των υφιστάμενων φυτεύσεων το νέο ποσοστό φυτοκάλυψης του αστικού ιστού θα ανέλθει στο 20,07%».
Όσον αφορά το κόστος της παρέμβασης, σύμφωνα με την μελέτη – παρέμβαση του ΤΕΕ, εκτιμάται ότι θα φθάσει περίπου τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ