Γερουλάνος: Ποια είναι τα 72.000 ακίνητα της δημόσιας περιουσίας που η Κυβέρνηση δεν αξιοποιεί προς όφελος του ελληνικού λαού;
«72.000 ακίνητα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, από ολόκληρα κτήρια και οικόπεδα φιλέτα, μέχρι διαμερίσματα σε κάθε γωνιά της χώρας, παραμένουν μέχρι σήμερα αναξιοποίητα, εξαιτίας της παροιμιώδους αποτυχίας της Kυβέρνησης Μητσοτάκη, πέντε χρόνια τώρα, να πράξει έστω τα στοιχειώδη: ακόμα και η καταγραφή τους παραμένει στο σκοτάδι» υπογραμμίζει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.
Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο Παύλος Γερουλάνος υπενθυμίζει ότι:
Στις 22 Ιουλίου 2019, ο υπουργός Οικονομικών, κος Χ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα να καταγραφεί και να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία: «Και στο πεδίο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όχι μόνο δεν επετεύχθη η βέλτιστη αξιοποίησή της, αλλά ούτε καν η αξιόπιστη καταγραφή και διαχείρισή της… [Βασικός πυλώνας των παρεμβάσεών μας είναι] η ανάδειξη της αξίας της δημόσιας περιουσίας, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης αδρανών και απαξιωμένων περιουσιακών στοιχείων».
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 8 Ιουλίου 2023, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κος Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία: «Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σημαίνει έσοδα για το Δημόσιο και ανάπτυξη για τη χώρα. Ως Υπουργείο, θα επιδιώξουμε μία ολιστική προσέγγιση που θα συνδυάζει τις δικές μας αρμοδιότητες με τις αρμοδιότητες της ΕΕΣΥΠ… Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε τον ριζικό εκσυγχρονισμό τής λειτουργίας της ΕΤΑΔ».
Μετά από 4 και πλέον χρόνια «βέλτιστης αξιοποίησης» και εσχάτως «ολιστικής προσέγγισης», ο διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα powergame, στις 7 Δεκεμβρίου 2023, αναφέρει τα εξής: «Στόχος του Υπερταμείου, όπως σχολιάζει ο κ. Δημητριάδης, είναι να εκτιμηθεί το μεγάλο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, που ανέρχεται στα 72.000 ακίνητα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί μόνο 2.500 από αυτά» και προαναγγέλλει «νέο project της ΕΤΑΔ για καταγραφή και αποτίμηση 36.000 ακινήτων της» καθώς, όπως λέει ο ίδιος, «επιχειρούμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα και να αλλάξουμε την ΕΤΑΔ, καθώς πρέπει να αποκτήσει στρατηγική και να ξέρει την αξία κάθε ακινήτου της».
Οι μήνες περνάνε ανέμελα και στις 13 Απριλίου 2024, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα mononews, ο κος Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, μάς ενημέρωσε πως η καταγραφή και αξιολόγηση των 36.000 ακινήτων από την ΕΤΑΔ πρόκειται να εξελιχθεί τελικά σε ένα άνευ προηγουμένου «πάρτι» για ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων: «Το Υπερταμείο ανήρτησε διεθνή διαγωνισμό για να αναθέσει σε συμβουλευτική εταιρεία να διαθέσει στελέχη για να αναλάβουν την εποπτεία όλου του έργου. Στις 15 Απριλίου, θα δημοσιευτεί στο site του Υπερταμείου, ο ανοιχτός διαγωνισμός, που θα καλούμε τις εταιρείες να αναλάβουν το ξεκαθάρισμα των ακινήτων της ΕΤΑΔ… Έχουμε προδιαγράψει ότι θα αναλάβουν 8 εταιρείες το έργο».
Με βάση τα παραπάνω, και «επειδή από κάπου πρέπει να αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το νήμα», ο Παύλος Γερουλάνος απευθύνει δύο ερωτήματα στην Κυβέρνηση:
1. Έχει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από πέντε χρόνια Κυβέρνησης Μητσοτάκη, έστω μία λίστα με τα 72.000 ακίνητα που ανήκουν στην ΕΤΑΔ; Αν ναι, θα την κοινοποιήσει στη Βουλή και στους πολίτες;
2. Δεδομένου πως το έργο της ΕΤΑΔ το αναλαμβάνουν ολοκληρωτικά πλέον, με δημόσιο χρήμα, ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων, έχετε προβεί σε αξιολόγηση γιατί απέτυχαν οι καλοπληρωμένες (και αυτές με δημόσιο χρήμα) διοικήσεις των τελευταίων 5 χρόνων ευθύνης σας και οι όποιες προσπάθειες αξιοποίησης της ελληνικής περιουσίας αυτές έκαναν; Aν ναι, θα κοινοποιήσετε το πόρισμά σας στο ελληνικό Κοινοβούλιο;»