HomeΕιδήσεις

Σε 300 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα δημοπρατούμενα έργα της ΔΕΔΑ μέχρι τα τέλη του έτους

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ χαρακτηρίζεται ως φιλόδοξο και παράλληλα ρεαλιστικό

Σε 300 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα δημοπρατούμενα έργα της ΔΕΔΑ μέχρι τα τέλη του έτους

Στη δημοπρασία έργων 300 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2020 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Deal News. Πιο συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΔΑ στάθηκε στο μεγαλεπίβολο 5ετές αναπτυξιακό πλάνο της εταιρίας(2020-2024) καθώς και στον προγραμματισμό των διαγωνισμών, στους στόχους, την απολιγνιτοποίηση, τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη χρήση έξυπνων μετρητών.

Το 5ετές πλάνο της ΔΕΔΑ

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ χαρακτηρίζεται ως φιλόδοξο και παράλληλα ρεαλιστικό και προβλέπει τα εξής:

  • Δημιουργία δικτύων διανομής ΦΑ σε 34 πόλεις της Ελλάδας
  • Κατασκευή περισσότερων από 1830 χλμ δικτύου
  • 57000 συνδέσεις οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών.

Το ύψος των επενδύσεων, οι οποίες θα βασιστούν κυρίως σε ίδια και δανειακά, ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας, ενώ έχουν συμπεριληφθεί και στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το σημαντικό αυτό επενδυτικό πλάνο αποτελεί μόνο την αιχμή του δόρατος για τον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ καθώς οι συνολικές επενδύσεις υπολογίζονται έως το 2036 περί το μισό δισ. ευρώ.

Οι διαγωνισμοί

Οι μεγάλοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ ξεκίνησαν από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Συγκεκριμένα οι δημοπρατήσεις των μεγάλων έργων ξεκίνησαν από τη Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή. Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η δημοπράτηση των έργων στην Ορεστιάδα και την Καβάλα, καθώς και στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, εφόσον εγκριθούν τα συμφωνημένα τεύχη δημοπράτησης από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών. Ύστερα θα ακολουθήσουν οι δημοπρατήσεις στη Δυτική Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο.

Ο κ. Τσάκας τονίζει ότι στόχος της ΔΕΔΑ είναι μέχρι τα τέλη του 2020 να έχουν ξεκινήσει τα μεγάλα έργα κατασκευής των δικτύων και να πραγματοποιούνται παράλληλα και οι συνδέσεις των πελατών.

Σχετικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας εκτιμά ότι θα αποτελέσει μία θετική επιρροή, διότι θα δοθεί μέσω των νέων επενδύσεων η απαραίτητη ώθηση για την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Απόλιγνιτοποίηση και Φυσικό Αέριο

Η ΔΕΔΑ βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, και ο κ. Τσάκας τονίζει μάλιστα ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και με τον ίδιο τον Υπουργό, και με τον Πρόεδρο της Συντονιστικης Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κύριο Κωσταντίνο Μουσουρούλη, με στόχο τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για το Αμύνταιο, την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη, οι οποίες βρίσκονται στο πυρήνα του masterplan απολιγνιτοποίησης. Την ίδια στιγμή η ΔΕΔΑ αναπτύσσει σημαντικά και το δίκτυο φυσικού αερίου στη Φλώρινα.

Ο κ. Τσάκας παρατηρεί πως το φυσικό αέριο δεν περιλαμβάνεται τόσο εύκολα στα θεσμικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά όργανα (ΕΤΕπ) και το χαρακτηρίζει ως «καύσιμο μετάβασης». Ωστόσο, τονίζει πως λόγω της ανάγκης για την επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης από το λιγνίτη κατά τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, το φυσικό αέριο θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή δημιουργώντας ευκαιρίες για την αγορά. Ακόμα και στο μέλλον, όπου η ζήτηση για φυσικό αέριο δε θα είναι τόσο μεγάλη, θα έχουν μείνει ως παρακαταθήκη οι υποδομές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά υδρογόνου.

Στόχος της ΔΕΔΑ είναι το φυσικό αέριο να διανέμεται σε όλη την ελληνική επικράτεια και για αυτό το λόγο η εταιρία χρησιμοποιεί κάθε βέλος στην ενεργειακή της φαρέτρα. Ενδεικτικά, ο κύριος Τσάκας αναφέρει πως προβλέπεται η τροφοδότηση πόλεων στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο μέσω της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σε ότι αφορά του έξυπνους μετρητές επισημαίνεται πως η ΔΕΔΑ αποτελεί το μόνο διαχειριστή φυσικού αερίου που τοποθετεί έξυπνα ρολόγια στους καταναλωτές της.

Βιομηχανικοί Πελάτες

Κλείνοντας ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ στάθηκε στους βιομηχανικούς πελάτες, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό στόχο για την εταιρία και επιδιώκεται όλο και περισσότερη διείσδυση.

Μέχρι στιγμής οι ενεργοί βιομηχανικοί πελάτες της ΔΕΔΑ ξεπερνούν τους 150 και βρίσκονται κυρίως στις εξής περιοχές: Οινόφυτα, Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Κομοτηνή, Ξάνθη, Λαμία, Πλατύ Ημαθίας, Κατερίνη, Καβάλα και Άγιοι Θεόδωροι Κορινθίας