Τα πρόσφατα κύματα καύσωνα είναι πιθανόν να μειώσουν κατά 0,6% το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2023, σύμφωνα με «εκτίμηση» της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz Trade, η οποία προβλέπει ότι η Κίνα μπορεί να χάσει 1,3 ποσοστιαία μονάδα της οικονομικής της ανάπτυξης.

Χθες, η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus επιβεβαίωσε ότι ο Ιούλιος 2023 – που χαρακτηρίσθηκε από κύματα καύσωνα και πυρκαγιές σε πολλές περιοχές του κόσμου – ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί επί της Γης. Αυτός ο Ιούλιος ήταν κατά 0,33°C θερμότερος από τον μήνα που κρατούσε μέχρι σήμερα το ρεκόρ, τον Ιούλιο 2019, με μέση θερμοκρασία 16,63°C.

«Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα, μαζί με άλλες χώρες της Ασίας αντιμετώπισαν αυξήσεις της θερμοκρασίας ρεκόρ (…) Η Κλιματική Αλλαγή θα αυξήσει την συχνότητα και την σφοδρότητα των επεισοδίων ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργώντας μία «νέα κανονικότητα» αποτελούμενη από κύματα καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν μόνο επιπτώσεις στους ανθρώπους και την άγρια ζωή, αλλά και στις οικονομίες», επισημαίνει σε μελέτη της η Allianz Trade.

Ταυτόχρονα, «οι μισθωτοί που έχουν πληγεί από την ζέστη μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, εμφανίζονται καθυστερήσεις και κάνουν σφάλματα. Η μείωση της παραγωγικότητας στην εργασία που προκαλούν οι ακραίες θερμοκρασίες είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο».

Η μελέτη της Allianz Trade, επικαλούμενη πλήθος στοιχείων και μελετών, «εκτιμά» ότι τα κύματα καύσωνα «πιθανόν να κοστίσουν 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ του 2023», «πράγμα που είναι σημαντικό και αναδεικνύει τους κλιματικούς κινδύνους».

Η Κίνα μπορεί να χάσει 1,3 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Ισπανία 1 μονάδα, η Ελλάδα 0,9 μονάδα, η Ιταλία ο,5, οι ΗΠΑ 0,3 και η Γαλλία 0,1 μονάδα.

Δείτε Επίσης

Ενημέρωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου της E.E. για την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας στα 14 υδατικά διαμερίσματα της χώρας

Σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας δεν…

Εκδόθηκε η πρόσκληση για αρδευτικά έργα 500 εκατ. ευρώ μέσω ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, σε συνεργασία του ΥπΑΑΤ με τις Περιφέρειες -Κώστας Τσιάρας: Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή με μακροπρόθεσμα οφέλη για την αγροτική ανάπτυξη και την εθνική

  Πόροι ύψους 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για αρδευτικά έργα…

Η Ναυπακτία στη Διεθνή Σύνοδο της Νίκαια, 7 Ιουνίου 2025 για την Προστασία της Θάλασσας

Ο Δήμαρχος της Ναυπάκτου Βασίλειος Γκίζας συμμετείχε στη Διεθνή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε…

Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρές ποινές για αλκοόλ, κινητό και υπερβολική ταχύτητα

Ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων…