HomeΕιδήσεις

D-Day για την επόμενη ημέρα της Ελλάκτωρ

Κρίνεται σήμερα ο proxy war για τον έλεγχο του ομίλου. Αποσύρθηκαν από τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο οι δυο εφοπλιστές. Οι θέσεις με τις οποίες μπαίνουν στην μάχη οι αντιμαχόμενες πλευρές. Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

D-Day για την επόμενη ημέρα της Ελλάκτωρ

Το Πρωτοδικείο Αθηνών δεν θα αποφασίσει το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση της Eλλάκτωρ με θέμα την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου που έχει ζητήσει η ολλανδική Reggeborgh Invest και δύο άλλοι μέτοχοι.

Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν χθες οι εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος (ελέγχουν το 5% των μετοχών, αλλά το 25,5% των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ) αποσύρθηκαν με συνέπεια η Γ.Σ. να πραγματοποιηθεί κανονικά.

Οι δύο εφοπλιστές, που τάσσονται με την πλευρά της σημερινής διοίκησης της Eλλάκτωρ υπό τον κ. Αναστ. Καλλιτσάντση, υποστήριζαν στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πως πρέπει πρώτα να αποφανθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το αν συντρέχει λόγος συγκέντρωσης στην περίπτωση που διοριστεί διοίκηση ελεγχόμενη από τους Ολλανδούς. Ανέφεραν πως τυχόν διορισμός διοίκησης στην Eλλάκτωρ από την Reggeborgh, που κατέχει και το 30,5% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα επιτρέψει σε ανταγωνιστές της να καταθέσουν προσφυγές που θα εμποδίσουν τη διεκδίκηση σημαντικών έργων. Οπότε θεωρούν πως χωρίς απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν πρέπει να διοριστεί Δ.Σ. ελεγχόμενο από τους Ολλανδούς.

Οι τελευταίοι ήδη από χθες υποστήριξαν πως δεν τίθεται θέμα συγκέντρωσης ή περιορισμού του ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών και πως διαθέτουν σχετικές γνωμοδοτήσεις. Θεωρούν πως τα χθεσινή ασφαλιστικά μέτρα είναι ομολογία ήττας και επισημαίνουν πως τυχόν συνέχιση του σήριαλ με τη διοίκηση της Ελλάκτωρ απλώς θα επιδείνωνε την κατάσταση του ομίλου που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Αργά χθες, μάλιστα, το βράδυ κύκλοι προσκείμενοι στην Reggeborgh υποστήριζαν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έκλεισε την υπόθεση με την καταγγελία που είχε λάβει για την Ελλάκτωρ. Συνεπώς θεωρούν πως η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των δύο εφοπλιστών δεν έχει καμία τύχη.

Στο θέμα παρενέβη και το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ δηλώνοντας ότι η Γενική Συνέλευση πρέπει να γίνει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ είχε συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 7.1.2021, με θέμα την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Όπως είναι γνωστό, η ως άνω Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε για τις 27.1.2021. Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι αναγκαία, ως εκ τούτου θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αναβολή στην λήψη της σχετικής απόφασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση για την αλλαγή διοίκηση θα ληφθεί από τους μετόχους που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε έναν proxy war, μια κρίσιμη ψηφοφορία όπου πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών, για δεύτερη φορά μέσα σε δυόμισι χρόνια. Τα σενάρια για τους υποστηρικτές που έχει συγκεντρώσει η κάθε πλευρά ενόψει της ψηφοφορίας δίνουν και παίρνουν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Στην αγορά κατασκευών υποστηρίζουν πως ακόμα και στην περίπτωση που η Reggeborgh κερδίσει σήμερα τη μάχη και τοποθετηθεί νέα διοίκηση στην Eλλάκτωρ θα χρειαστούν μήνες προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα στον ισχυρό όμιλο. Το ίδιο θα συμβεί αν επικρατήσει η σημερινή διοίκηση η οποία πρέπει ούτως ή άλλως να επιδιώξει συμβιβασμό με την πλευρά των Ολλανδών ώστε να επικεντρωθεί στο σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της Ελλάκτωρ.

Πηγή:euro2day