Η Μυτιλήνη θα φιλοξενήσει στο διάστημα 27 – 29 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

 

Το 17ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο συνέδριο για τις Επιστήμες της Γης στην Ελλάδα και διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη συνδρομή των Ακαδημαϊκών Τμημάτων και Τομέων των Γεωεπιστημών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς επίσης Ερευνητικών, Επιστημονικών και Αναπτυξιακών Φορέων που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο.

 

Στο συνέδριο που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Αιγαίο, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που καλύπτουν τα κύρια αντικείμενα των Γεωεπιστημών. Περισσότεροι από 600 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα πάρουν μέρος στο συνέδριο, που αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία παρουσίασης των τελευταίων αποτελεσμάτων της επιστημονικές έρευνας σε όλους τους τομείς των Γεωεπιστημών αλλά ταυτόχρονα και προβολής των μοναδικών γεωλογικών τοπίων και μνημείων της Λέσβου. Ήδη έχουν κατατεθεί περισσότερες από 320 επιστημονικές ανακοινώσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κρίσης των εργασιών.

 

Ενδεικτικές επιστημονικές περιοχές στις οποίες θα παρουσιασθούν επιστημονικές ανακοινώσεις στα πλαίσια του συνεδρίου είναι: Αρχαιομετρία, Αστική Γεωλογία, Βιομηχανικά Ορυκτά και Πετρώματα, Γεω-αρχαιολογία, Γεωμορφολογία, Γεωχημεία, Γεωεπιστήμες και Περιβάλλον, Γεωθερμία, Γεω-χρονολόγηση, Γεωδυναμική, Γεωλογική Κληρονομιά, Γεωδιατήρηση, Γεωπάρκα, Γεωφυσική, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Γεωπληροφορική, Εκπαίδευση στις Γεωεπιστήμες, Ενεργός Τεκτονική, Εφαρμοσμένη Γεωφυσική, Ενεργειακές Πρώτες Ύλες, Τεχνική Γεωλογία, Ηφαιστειολογία, Θαλάσσια Γεωλογία, Ιζηματολογία, Κλιματολογία, Κλιματική κρίση και Ακραία φαινόμενα, Κοιτασματολογία, Νεοτεκτονική, Ορυκτολογία, Σεισμολογία, Παλαιοντολογία, Παλαιοβοτανική, Στρωματογραφία, Πετρογραφία, Φυσική Γεωγραφία, Παλαιοκλιματολογία, Τεκτονική, Τηλεπισκόπηση, Σπηλαιολογία, Φυσική του Εσωτερικού της Γης, Φυσικοί Κίνδυνοι, Ωκεανογραφία.

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

– 12 Ειδικά Θεματικά Συμπόσια σε θέματα αιχμής για τη γεωδυναμική του ελληνικού χώρου, τους φυσικούς κινδύνους,

– Θεματικές Συναντήσεις των Επιστημονικών Επιτροπών της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας,

– Παρουσιάσεις Πόστερ.

 

Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική θεματική συνεδρία για τη σεισμο-ηφαιστειακή κρίση στην περιοχή της Σαντορίνης. Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα αναλύσουν και θα παρουσιάσουν τα δεδομένα από τη σεισμο-ηφαιστειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και απασχολεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Αιγαίου.