HomeΣυνεντεύξεις

Ο manager …της κυκλικής οικονομίας

Ο manager …της κυκλικής οικονομίας

Η Γη του Αριστοτέλη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μας προσφέρει τον τοπικό εκλεκτό οίνο της. Το λαμπρό παρελθόν της περιοχής συνεχίζει να ανθίζει μέχρι σήμερα.

Ένα οινοποιείο με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα λειτουργεί στην Ιερισσό του δήμου Αριστοτέλη. Αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα της κυκλικής οικονομίας. Στη φιλοσοφία του οινοποιείου «Domaine Agrovision» είναι και η διάδοση των αρxών της κυκλικής οικονομίας.

 

ΕΡ. Kύριε Zαμάνη ποιο είναι το όραμα σας;

ΑΠ. Το όραμα μου είναι η παραγωγή ενός καλού, καλού προϊόντος, καλών συναισθημάτων στους καταναλωτές, στους εργαζόμενους και καλό στο περιβάλλον και το προϊόν μας το κρασί… ενδείκνυται για αυτό!

ΕΡ. Παράλληλα με οινοπαραγωγή και την εμφιάλωση «καλλιεργείται» και την οικολογική συνείδηση. Με τους αμπελώνες σε δημοτικά σχολεία στην Ιερισσό και Αμμουλιανή. Θα ήθελα να μας παρουσιάσετε την προσπάθεια σας;

ΑΠ. Η σκέψη μας ήταν απλή! Θέλαμε να φέρουμε την φύση στα σχολεία, να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την έννοια της καλλιέργειας και του επιχειρείν. Να αποκτήσουν αυτή την κουλτούρα. Για τον λόγο αυτό, προείπατε φυτεύσαμε στα δημοτικά σχολεία στην Ιερισσό και στην Αμμουλιανή “παιδικούς αμπελώνες” όπως μου αρέσει να τους αναφέρω. Το πιο ενδιαφέρον όμως σε αυτό την ενέργεια ήταν το γεγονός πως σύμφωνα με τους δασκάλους των παιδιών, μειώθηκε το bulling! Οι μαθητές εκτώνοναν την ενέργεια και των ανταγωνισμό τους στις καλλιέργειες. Για εμένα αυτό ήταν το πιο αναπάντεχο και όμορφο αποτέλεσμα αυτής της δράσης μας.

ΕΡ. Γνωρίζουμε ότι επαναχρησιμοποιειται την οινολάσπη, ένα υπο-προϊόν που παράγεται κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, ως συστατικό για την παραγωγή ψωμιού και πίτσας από τους τοπικούς επιχειρηματίες; Είναι καινοτόμο και αυτό μας αποδεικνύει ότι τίποτα δεν πρέπει να πετιέται ως σκουπίδι. Σωστά;

ΑΠ. Η λέξη σκουπίδι ή απόβλητο είναι κάτι που δεν δέχομαι! Προτιμώ την έννοια του υποπροϊόντος. Το απόβλητο το πετάς, το υποπροϊόν βρίσκεις κάτι να το κάνεις! Ιδιαίτερα αυτές τις εποχές όπου τα πάντα θα έχουν αξία, λόγου του αυξημένου κόστους πια παραγωγής. Η οινολάσπη ή όπως προτιμώ να την αναφέρω οινόπαστα είναι ένα παράδειγμα υποπροϊόντος που επαναχρησιμοποιήθηκε σε τρόφιμα και έφερε έσοδα και όχι απόβλητα.

ΕΡ .Κύριε Ζαμάνη, πόσα χρόνια η εταιρεία σας εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας;

ΑΠ. Από το 2019 η εταιρεία μας έχει εφαρμόσει ένα αυστηρό business plan, το οποίο προβλέπει τη ορθή διαχείριση των υποπροϊόντων μας μέσω της εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

ΕΡ. Γιατί χρειάζεται να υιοθετήσουμε την κυκλική οικονομία; 

ΑΠ. Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη ερώτηση σας, το βασικό κίνητρο το μοντέλο της οικονομίας να αλλάξει από γραμμικό σε κυκλικό ήταν η προστασία του περιβάλλοντος. Τα βήματα όμως που γινόταν ήταν αργά. Τα κίνητρα των επιχειρήσεων δεν είναι δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά τα κέρδη! Η εποχή που ζούμε με την κρίση στην ενέργεια που προκαλεί αυξήσεις σε πρώτες ύλες, μεταφορές κ.α. αυξάνει το κόστος παραγωγής. Οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει “know how” για το πως η επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων τους, θα τους οδηγήσει και σε μείωση του κόστους λειτουργίας του, θα κερδίσουν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας.

ΕΡ. Ποιος είναι επόμενος στόχος σας με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας;

ΑΠ. Έχω ένα φιλόδοξο πλάνο, να δημιουργήσω ένα δάσος, για την ακρίβεια ένα γυάλινο δάσος από παλιά μπουκάλια, Στόχος αυτού του οράματος είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμη τουριστικό σημείο στην περιοχή μας, κοντά στο πάρκο κυκλικής οικονομίας με θέμα τον ¨Θρόνο του Ξέρξη” και ταυτόχρονα να διαχειριστούμε με έναν πιο εναλλακτικό τρόπο τις χρησιμοποιημένες μας φιάλες.

Ζαμάνης Θ. Άγγελος
Χημικός, MSc
.