• Κύριε Τάσιο με βάση την ιδιότητα σας ως Πρόεδρος του ΠΟΞ, πόσο σημαντικό είναι για μια τουριστική περιοχή, όπως η Χαλκιδική, στην οποία έχετε θέση και υποψηφιότητα για την θέση του βουλευτή να διαχειρίζεται ορθά τα απόβλητα/υποπροϊόντα της και να χαρακτηριστεί ως “πράσινη”? Θεωρείτε πως αυτό συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή ενός τόπου?
Είναι γεγονός ότι η εφαρμογή ειδικότερου σχεδίου για τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων στη Χαλκιδική είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Η περιοχή μας αγγίζει τα όριά της ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η τουριστική μας δραστηριότητα βρίσκεται στο ζενίθ και το ζήτημα πλέον θα αρχίσει να επηρεάζει άμεσα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας. Ειδικά για τον τουριστικό τομέα, η μετάβαση σε πιο «καθαρές» λύσεις είναι κεντρικό ζητούμενο και ο κλάδος είναι έτοιμος και μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος στο μερίδιο που του αναλογεί, γνωρίζοντας ότι στην μετά – covid εποχή, το κριτήριο της αειφορίας θα διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην επιλογή των προορισμών από τους ταξιδιώτες. Όμως θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να «συνυπογράψουμε» δηλαδή για την περιοχή μας μια «πράσινη συμφωνία» που θα δημιουργήσει ισόρροπη ανάπτυξη με όρους αειφορίας και κυκλικής οικονομίας, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει τον κεντρικό ρόλο. Οι διαθέσιμες δημόσιες υποδομές και η συνεργασία των ΟΤΑ ειδικά ως προς τη διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων είναι αλληλένδετη για την επιτυχία της όποιας ενέργειας. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο στρατηγικής και εφόσον «φτιάξουμε» ένα σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα μπορεί να εξασφαλίζει βιωσιμότητα στις επενδύσεις μας ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, τότε θα είμαστε ικανοποιημένοι ότι πράξαμε το σωστό για τις επόμενες γενιές μας και για το περιβάλλον.
Από εκεί και πέρα, ο χαρακτηρισμός της Χαλκιδικής μας ως «πράσινη» θα προσθέσει αξία στην προβολή του προορισμού μας στις αγορές του εξωτερικού και αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω την Αμμουλιανή, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα GR – ECO ISLANDS και να μετατραπεί σε «πράσινο» προορισμό, αφού μέσω του Vodafone Green Network του παρέχεται η δυνατότητα να αξιοποιεί τη δύναμη της φύσης με φωτοβολταϊκά πάνελ και οι βασικές λειτουργίες να γίνονται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας.
• Ποιες θα ήταν οι παρεμβάσεις και προτάσεις σας ώστε τα απόβλητα του νομού σας, είτε αυτά προέρχονται από τις ξενοδοχειακές μονάδες είτε από τις αστικές και ημιαστικές περιοχές της Χαλκιδικής, να επαναχρησιμοποιηθούν π.χ. βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και να αποτελέσουν χρήσιμα υλικά ακόμη και για την παραγωγή ενέργειας, με σκοπό να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο ανάπτυξης για τον τουρισμό της Χαλκιδικής?
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία που υπάρχει στην πλήρη και συστηματική εφαρμογή της νομοθεσίας και σίγουρα η διαχείριση των αποβλήτων, είναι ένας απο τους πλέον προβληματικούς τομείς αυτή τη στιγμή όχι μόνο για τη Χαλκιδική, αλλά για όλη την Ελλάδα. Για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση απαιτείται προσπάθεια, να χρηματοδοτηθούν δημόσιες υποδομές, να δοθούν αντίστοιχα κίνητρα σε επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και ξενοδοχειακές, αλλά και να επιταχυνθεί ο χρόνος ωρίμανσης που απαιτείται για «πράσινες» επενδύσεις που θα λειτουργούν με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας όπως είπατε και εσείς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ακόμη και στην παραγωγή ενέργειας, τη μείωση των ρύπων και των πλαστικών. Θα πρότεινα για παράδειγμα τη θέσπιση κινήτρων, όχι απαραίτητα οικονομικά, προς ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η χωριστή συλλογή αποβλήτων συσκευασιών και παράλληλα, να εντατικοποιηθεί η ενημέρωση των κατοίκων της Χαλκιδικής μας, η εκπαίδευση της νέας γενιάς και η ευαισθητοποίηση των δημοτών μας με ευθύνη των ΟΤΑ, για τα επικίνδυνα απόβλητα νοικοκυριών και για το πως πρέπει να γίνεται η διαχείρισή τους. Το επόμενο βήμα θα ήταν έργα αξιοποίησης του βρόχινου νερού και δημιουργία δικτύων ποδηλατικών διαδρομών που θα συνδέουν σημεία επισκέψιμου ενδιαφέροντος, δηλαδή αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με το παραλιακό μέτωπο. Θα πρότεινα επίσης τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης ποδηλάτων από τους τουρίστες και ηλιακούς σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Σίγουρα όμως απαιτείται ένας ολοκληρωμένος οδικός χάρτης εφαρμογής, με δείκτες παρακολούθησης και αρκετή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους.
• Δεδομένου πως η τουριστική αλλά και η αγροτική ανάπτυξη στηρίζεται στην εύκολη πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ο νομός που πολιτεύεστε, η Χαλκιδική, φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τα επόμενα χρόνια στον τομέα αυτό, ποιες θα είναι οι προτάσεις/ενέργειες σας για την ανάσχεση του συγκεκριμένου προβλήματος?
Οι διάφορες χρήσεις του νερού στη Χαλκιδική που ανταγωνίζονται κατά κάποιον τρόπο η μία την άλλη και, αναφέρομαι κυρίως στην άρδευση και την ύδρευση, επιβαρύνονται σημαντικά από την κλιματική αλλαγή και την έντονη τουριστική ανάπτυξη. Η ανισοκατανομή των βροχοπτώσεων και η έλλειψη ολοκληρωμένης εφαρμογής υδατικής πολιτικής, έχουν οδηγήσει τους διαθέσιμους πόρους νερού σε σημαντική υποβάθμιση κατά τα τελευταία χρόνια. Ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις για την περιοχή μας είναι το μεγάλο έργο κατασκευής του φράγματος Χαβρία μέσω ΣΔΙΤ αλλά και μικρότερα φράγματα στο υπόλοιπο του Νομού και αρδευτικά δίκτυα, σε συνδυασμό με τη διαχείριση υγρών αποβλήτων και μονάδες επεξεργασίας νερού σε Δήμους της Χαλκιδικής, όπως είναι ο Πολύγυρος, η Κασσάνδρα, η Σιθωνία κ.α. Η άμεση ολοκλήρωση λοιπόν της β΄φάσης του διαγωνισμού του φράγματος Χαβρία, μαζί με την επί μέρους δημιουργία συνοδευτικών αντίστοιχων έργων μικρότερης κλίμακας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, θα επιλύσουν καθοριστικά τα θέματα ύδρευσης και άρδευσης του Νομού, καθώς θα επιτρέψουν την αποθήκευση νερού για μελλοντική χρήση, δεδομένου ότι η περιοχή όπως σας εξήγησα, δεν διαθέτει επαρκείς και ποιοτικές ποσότητες υδάτων.
Ταυτόχρονα όμως, απαιτούνται και άλλα μέτρα που πρέπει να τεθούν παράλληλα σε εφαρμογή, όπως εξορθολογισμός/περιορισμός της άρδευσης κατά τις ώρες µε µμεγάλες απώλειες, βελτιστοποίηση των συστημάτων άρδευσης, αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σε λιγότερο υδροβόρες και πολιτικές περιορισμού της σπατάλης του νερού από τις πάσης φύσεως επιχειρήσεις.
•Η ανακύκλωση, τόσο στο κομμάτι της συνείδησης όσο και στην λειτουργία της φαίνεται να είναι σε χαμηλά επίπεδα στον νομό σας, ποιες κατευθύνσεις θα ακολουθήσετε ώστε να αλλάξει αυτό το κλίμα?
Οι δυνατότητες της ανακύκλωσης είναι τεράστιες, αλλά εκτιμώ όπως το λέτε, ότι έχουμε πολλά περιθώρια ακόμη βελτίωσης στο συνειδησιακό κομμάτι της χρησιμότητάς της για τους ανθρώπους μας και για το περιβάλλον της Χαλκιδικής μας. Σε πανελλαδικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι τα ποσοστά της ανακύκλωσης μπορούν ακόμη και να τριπλασιαστούν παράλληλα με τις προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα και αυτό θα είναι διπλό κέρδος και για τη Χαλκιδική μας. Ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της ανακύκλωσης και ήδη οι τουριστικές μας επιχειρήσεις μέσω των συλλογικών μας οργάνων (ΣΕΤΕ/ΙΝΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ, ΕΞΧ κλπ.) ενημερώνονται συχνά μέσω αντίστοιχων δράσεων για το πώς μπορούν να επωφεληθούν οικονομικά από την ανακύκλωση, αλλά και πώς μπορούν να επικοινωνήσουν και να προωθήσουν τις δράσεις τους στους ίδιους τους πελάτες τους, απολαμβάνοντας καλύτερα σχόλια και βελτιώνοντας έτσι την επιχειρηματική τους εικόνα, γίνονται δηλαδή πιο ανταγωνιστικές. Ο πρακτικός οδηγός του ΙΝΣΕΤΕ περιλαμβάνει ειδικά εγχειρίδια για τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση από επιχειρήσεις ξενοδοχειακές, παροχής τουριστικών μεταφορών καθώς και από μαρίνες και σκάφη αναψυχής. Επίσης, περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό και τα βοηθητικά εργαλεία που απλοποιούν τις διαδικασίες ανακύκλωσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων και συμβάλλουν στην αποτελεσματική εφαρμογή της.
Θα προτείνω λοιπόν κάτι αντίστοιχο για όλους τους τομείς της οικονομίας μας, αλλά και ενημερωτικές δράσεις για τους συμπολίτες μου, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό του Νομού μας. Αναγκαία είναι η δημιουργία ενός εξειδικευμένου οδηγού που θα στοχεύσει στην ενημέρωση επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ανακύκλωσης, την ανάδειξη των ωφελειών της, μαζί με την καθοδήγησή τους μέσα από εκπαιδευτικό υλικό και κατάλληλα εργαλεία. Πρέπει να καταγραφούν με σαφήνεια και οι τρόποι/μέσα που θα βοηθήσουν στο να επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.