-Ποιος είναι ο απολογισμός από τη μέχρι τώρα λειτουργία του. Είναι ικανοποιητικό το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την λειτουργία του;
Το Πράσινο Ταμείο διαδέχτηκε το ΕΤΕΡΠΣ, έναν αρκετά παλιό θεσμό που, όμως, είχε προ πολλού κλείσει τον κύκλο του. ’Έχει ήδη συμπληρώσει 10 χρόνια λειτουργίας. Ήταν σωστή επιλογή η ίδρυσή του και σίγουρα πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα. Δημιούργησε πολλές ελπίδες, προσάρμοσε τη χώρα μας στα διεθνή πρότυπα και έδωσε εργαλεία στους Δήμους. Δυστυχώς, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του συνέπεσαν με τη μεγάλη οικονομική κρίση. Ήταν λογικό να μην μείνει ανεπηρέαστο και το Ταμείο, που κλήθηκε να καταβάλει μεγάλο κόστος, κυρίως με τον δραστικό περιορισμό των διαθεσίμων πόρων που μπορεί να διαθέσει σε προγράμματα. Από το 2011-12 λειτουργούμε μόλις το 2,5% των συνολικών μας πόρων και οπωσδήποτε αυτό είναι σημαντικότατο πρόβλημα. Επιπλέον, υπήρξε πολυετής καθυστέρηση στη διαμόρφωση σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της καθημερινής του λειτουργίας. Έχουμε ξεκινήσει αγώνα δρόμου και ήδη βρίσκουμε λύσεις. Δική μας δουλειά είναι να απορροφηθεί ως και το τελευταίο ευρώ, ώστε σε δεύτερο στάδιο, υπεύθυνα και ρεαλιστικά και πάντα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να δούμε ξανά το ζήτημα των διαθεσίμων του Ταμείου.
-Υπάρχει ενδιαφέρον από τους διάφορους φορείς στη χώρα μας για συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο; Σε ποιους τομείς αναφέρονται οι προσκλήσεις που εκδώσατε πρόσφατα;
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, οι Δήμοι όλης της χώρας, δηλαδή, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και εκατοντάδες συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος είναι οι φυσικοί μας συνομιλητές. Είναι πολύτιμοι συνεργάτες μας, τόσο για την προετοιμασία των χρηματοδοτικών μας προσκλήσεων, όσο και στο κρίσιμο ζήτημα της υποβολής τεχνικά ώριμων αιτημάτων ένταξης σε αυτές. Το ενδιαφέρον εμφανίζεται αυξημένο, με δεδομένο ότι μόνο κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 το Πράσινο Ταμείο εξέδωσε 3 νέες προσκλήσεις χρηματοδότησης συνολικού ύψους 72 εκ. ευρώ για αναπλάσεις και απόκτηση ελεύθερων χώρων στα κέντρα των πόλεων, αλλά και για καινοτόμες δράσεις. Από το καλοκαίρι ήδη τρέχει και πρόσκληση για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
Έχουμε ήδη οργανώσει ενημερωτικές συναντήσεις με πάνω από 135 Δημάρχους, αντιδημάρχους, συνεργάτες ή τεχνικές τους υπηρεσίες και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, στη μεγάλη πλειοψηφία τους νέες δημοτικές αρχές που αναδείχτηκαν στις πρόσφατες εκλογές του 2019. Λύνουμε απορίες, δίνουμε τις αναγκαίες πληροφορίες και παίρνουμε ιδέες. Επιπλέον, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η νέα διοίκηση πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές ημερίδες στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, σε εκδηλώσεις Υπουργείων ή Δικτύων Δήμων, ενώ ακολουθούν ως τον Μάρτιο και άλλες στην Αττική, στην Κεντρική Μακεδονία και αλλού. Κοινός στόχος είναι και παραμένει να ξεπεράσουμε τυχόν γραφειοκρατικά ή τεχνικά προβλήματα και σύντομα οι πολίτες να δουν μετρήσιμο έργο στις γειτονιές τους. Αυτή άλλωστε είναι και η κατεύθυνση της πολιτικής του ΥΠΕΝ και προσωπικά του εποπτεύοντος Υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη.
-Ποιοι είναι οι στόχοι του Ταμείου για το μέλλον;
Με εντατικές συνεδριάσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου και συνεχείς συσκέψεις εργαζόμαστε ήδη σε τέσσερις άξονες:
-Ο πρώτος είναι να μηδενίσουμε τα διαστήματα στα οποία το Ταμείο δεν έχει σε εξέλιξη προσκλήσεις προς Δήμους και Οργανώσεις. Για πρώτη φορά στα χρονικά, εξασφαλίσαμε τόσα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία σε όλους τους Δήμους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
-Ο δεύτερος είναι να εμπλουτίσουμε τα προγράμματά μας με νέους άξονες και μέτρα, που απαντούν σε σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, η κυκλική οικονομία, η ηλεκτροκίνηση, τα νέα υδατικά αποθέματα, οι ποδηλατικοί άξονες, η διευκόλυνση πρόσβασης εμποδιζόμενων ανθρώπων κλπ, αλλά και να εμπλουτίσουμε τα προγράμματα των Δασών και του Γαλάζιου Ταμείου για το Θαλάσσιο Περιβάλλον.
-Ο τρίτος είναι να μειώσουμε τους χρόνους στις καθημερινές μας συναλλαγές με τους δικαιούχους μας, στις αξιολογήσεις των προτάσεων ένταξης που μας υποβάλλουν οι Δήμοι, αλλά και στην επικοινωνία με τους πολίτες. Ήδη έχουμε σε εξέλιξη έργα για νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα είναι διαθέσιμες στους πολίτες ως τον Ιούνιο του 2020. Ολοκληρώσαμε σε χρόνο ρεκόρ του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου που εκκρεμούσε από το 2016 και που θα επιτρέψει σύντομα ηλεκτρονικές πληρωμές.
– Ο τέταρτος είναι να ομορφύνουμε τα του οίκου μας. Θέσαμε ήδη σε εφαρμογή νέο κανονισμό για την εξωστρέφεια της Βίλας Καζούλη, ώστε να φιλοξενεί με ασφάλεια και κανόνες νέες εκδηλώσεις, ενώ ήδη ξεκίνησε η μελέτη για την ανακαίνισή της. Μέσα στο 2020 θα δημοπρατήσουμε το έργο αυτό, ώστε ως τα τέλη του 2021 αυτός ο υπέροχος χώρος να έχει αντιμετωπίσει τις συνέπειες της φθοράς του χρόνου. Το ίδιο θα συμβεί και με την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία μας.
Είμαι αληθινά χαρούμενος που για την επίτευξη όλων αυτών συνεργαζόμαστε όλοι: ηγεσία του ΥΠΕΝ, αξιόλογοι επιστήμονες που στελεχώνουν το Συμβούλιο, η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι του Ταμείου και αρκετές υπηρεσίες του Υπουργείου. Και έτσι θα συνεχίσουμε.