ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ WATER & WASTE
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Βύρωνα. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες.
Το 1992 εντάχθηκε στο δυναμικό της Διπλωματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου των Εξωτερικών όπου και υπηρέτησε έως την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2009. Τον Ιούνιο του 2013, ψηφίστηκε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «Ευρωβουλευτής της χρονιάς» στον τομέα των Μεταφορών.
Στο Εθνικό Κοινοβούλιο εξελέγη για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015, ενώ επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και του Ιουλίου του 2019. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Θα είναι και πάλι υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Είναι πατέρας δύο παιδιών. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά
Τι σας κάνει αισιόδοξο σε σχέση με το μέλλον και τις προοπτικές της Ελλάδας;
Η παρούσα Κυβέρνηση έδωσε πρωτοφανή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με πλήθος νομοθετικών παρεμβάσεων και διεθνών συναντήσεων, αντιστρέφοντας πλήρως το αρνητικό για την χώρα μας επενδυτικό κλίμα, διευκολύνοντας την επιχειρηματικότητα και προσελκύοντας πλήθος ξένων επενδύσεων, με προφανή κοινωνικά οφέλη.
Επί τέλους ξεφύγαμε από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και προκαταλήψεις του παρελθόντος, διασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων με σαφείς κανόνες για όλους, αντιδρώντας στις μονοπωλιακές καταστάσεις και προστατεύοντας παράλληλα τους μικρομεσαίους από αθέμιτο ανταγωνισμό. Η πολιτική αυτή δημιούργησε νέες πολύτιμες θέσεις εργασίας και μείωσε πολύ το ποσοστό της ανεργίας, ειδικά μεταξύ των νέων. Παράλληλα, εμφανίζεται μια αναστροφή του brain drain, με τους νέους μας όχι μόνο να μην μεταναστεύουν σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, αλλά να επιστρέφουν στην πατρίδα, στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.
Ο εκσυγχρονισμός του κράτους με την εισαγωγή πληθώρας ψηφιακών λειτουργιών προς όφελος του πολίτη, μείωσε κατά πολύ την γραφειοκρατία και σταμάτησε την απευθείας επαφή πολίτη – κρατικών υπαλλήλων, η οποία στο παρελθόν δημιουργούσε, σε κάποιες περιπτώσεις, τα γνωστά προβλήματα με υποψίες συναλλαγής. Μετά από 4 χρόνια σύγχρονης διακυβέρνησης του κράτους, η οικονομική κρίση, τα Μνημόνια και η αυξημένη επιτήρηση αποτελούν πλέον παρελθόν και η χώρα θα ανακτήσει και πάλι την επενδυτική βαθμίδα αμέσως μετά τις εκλογές, εφόσον οι τελευταίες αναδείξουν μια ισχυρή και αποφασιστική Κυβέρνηση.

Πως βλέπετε την θέση της χώρας, εν μέσω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ως αποτέλεσμα και του πολέμου στην Ουκρανία;
Την τελευταία 4ετία έγιναν σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας. Μέσω διεθνών επαφών και συστηματικής δουλειάς, υλοποιούνται ή προγραμματίστηκαν σημαντικά διεθνή ενεργειακά έργα, όπως ο αγωγός φυσικός αερίου που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κύπρο και την ηπειρωτική χώρα και κατ’ επέκταση και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η αντίστοιχη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των προαναφερομένων χωρών αλλά και η αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογοναθράκων.
Με την εξάπλωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κατά κύριο λόγο αιολικά και φωτοβολταϊκά), παράλληλα με την εξασφάλιση νέων αγορών φυσικού αερίου, η χώρα καθίσταται περισσότερο αυτάρκης στην ενεργειακή της τροφοδοσία και μειώνει την εξάρτησή της από τις ολιγοπωλιακές αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου των περασμένων ετών. Επίσης, η εξαγγελθείσα απολιγνιτοποίηση οδηγεί σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, με μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, προς όφελος του περιβάλλοντος και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, προσφέροντας παράλληλα νέες προοπτικές δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές.

Το ΥΠΕΝ έχει τα τελευταία 4 χρόνια να επιδείξει αξιόλογες δράσεις στους τομείς των αρμοδιοτήτων του. Τι ξεχωρίζετε από αυτές τις δράσεις;
Πολύ σημαντική για την χώρα μας ήταν η ψήφιση του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που ψήφισαν παρόμοιο Νόμο) για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της άμβλυνσης των επιπτώσεων των έντονων καιρικών φαινομένων, που εμφανίζονται όλο και συχνότερα στη χώρα μας, διαταράσσοντας το εύθραυστο και πολύ πλούσιο μεσογειακό μας οικοσύστημα. Πρόκειται για την θεσμοθέτηση μιας σειράς διατάξεων και εργαλείων καθορισμού των μέτρων, που θα λάβει η Ελληνική Πολιτεία για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας της χώρας μας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και για την ολοκλήρωση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία.
Παράλληλα, ο νέος αναθεωρημένος Οδικός Χάρτης (σχέδιο δράσης) για την Κυκλική Οικονομία προβλέπει 65 συγκεκριμενοποιημένες δράσεις, οι οποίες θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, στην ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων αγορών για ορισμένα προϊόντα και στη θέσπιση κανόνων, κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία προς μια νέα και περισσότερο βιώσιμη κατεύθυνση.
Επίσης, η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών στο 90% της Επικράτειας λύνει προβλήματα χαρακτηρισμού εκτάσεων, που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες για δεκαετίες.
Παράλληλα, το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα αναδασώσεων σε εκτάσεις 160.000 στρεμμάτων, που είναι σε εξέλιξη, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, αποτελεί ένα εμβληματικό έργο, που θα συμβάλει στην προστασία από την κλιματική αλλαγή.
Τέλος, πέραν των ενεργειακών έργων που προαναφέρθηκαν, το ΥΠΕΝ, με μια σειρά σημαντικών νομοθετικών παρεμβάσεων, μελετών και έργων, έχει θωρακίσει τις ευαίσθητες περιοχές της χώρας (Natura κλπ), προστατεύοντας αποτελεσματικά την βιοποικιλότητα.