HomeΕιδήσεις

Εφορία: «Ψήνεται» (;) νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τρεις στους 10 φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση

Εφορία: «Ψήνεται» (;) νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Πιέσεις για νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από τους λογιστές – φοροτεχνικούς οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως «σκηνικό πολέμου» την εικόνα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα λογιστικά γραφεία.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι στιγμής, 17 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας τρεις στους δέκα φορολογούμενους κρατούν αποστάσεις από τη ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ και δεν έχουν πατήσει το κουμπί υποβολής της δήλωσης τους.

Ζητούν νέα παράταση

Για να ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022 η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να κατατεθούν περίπου 1,8 εκατ. δηλώσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε μέρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα θα πρέπει να υποβάλλονται περισσότερες από 100.000 δηλώσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ αντέχει και μπορεί να δεχθεί τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων ημερησίως.

Αυτοί, όμως που δηλώνουν ότι δεν αντέχουν είναι οι λογιστές οι οποίοι ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο εργασιών καθώς έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις, όπως επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ, αιτήσεις για fuel pass , power pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. Αυτά, όπως σημειώνουν, αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες. Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων Covid τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα λογιστικά γραφεία πολλά από τα οποία αναγκαστικά παραμένουν κλειστά για αρκετές ημέρες.

Στις 30 Σεπτεμβρίου

Οι  λογιστές ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου. Στο υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας τόσο μεγάλης παράτασης αλλά δεν κλείνουν τελείως το παράθυρο μιας ακόμη χρονικής ανάσας για παράδειγμα μέχρι τα μέσα Αυγούστου που θα διευκόλυνε τους φορολογούμενους και τους λογιστές.

Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζί δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, του Ιουλίου και του Αυγούστου, έως τις 31 Αυγούστου χωρίς όμως να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τις επόμενες 6 δόσεις με τη τελευταία να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο εφόσον ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού της οφειλής.

Πηγή: ΟΤ, Μαρία Βουργάνα