HomeΕιδήσεις

Μελέτη για την αναγέννηση του Κουταλά από τον Δήμο Βύρωνα στη Φιλοδασική Ένωση

Μελέτη για την αναγέννηση του Κουταλά από τον Δήμο Βύρωνα στη Φιλοδασική Ένωση

Μελέτη που εκπονήθηκε με δική του πρωτοβουλία και δαπάνη, απέστειλε ο Δήμος Βύρωνα στη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, σε μια προσπάθεια να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη συντήρηση και βελτίωση του χώρου δασικής αναψυχής στον Κουταλά. Η μελέτη έγινε από εξειδικευμένο γραφείο δασοτεχνικών, με οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που προτείνονται στην περιοχή, ανέρχεται σε 354.000 ευρώ.

 

Ο Κουταλάς είναι έκταση στα όρια του Δήμου Βύρωνα προς τον Υμηττό, όπου είχε διαμορφωθεί χώρος υπαίθριας αναψυχής από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων και περιλάμβανε γήπεδα, πολλούς τραπεζοπάγκους για υπαίθριο γεύμα και πρότυπα όργανα παιχνιδιού. Ωστόσο, ο χώρος δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, καθώς τα γήπεδα χρήζουν συντήρησης, οι τραπεζοπάγκοι, έχουν καταστραφεί ή έχουν φθαρεί σε σημείο που απαιτείται η αντικατάστασή τους, το αναψυκτήριο έχει κριθεί κατεδαφιστέο και πρέπει να απομακρυνθεί και τα όργανα που υπήρχαν για δημιουργία παιδότοπου έχουν καταστραφεί.

 

Όπως ανέφερε η δημοτική Αρχή, οι παρεμβάσεις που προτείνονται στη μελέτη είναι οι απολύτως αναγκαίες, με την ελάχιστη όχληση για το δασικό περιβάλλον, ώστε να αποκατασταθεί ο χώρος και να γίνει βιώσιμος και λειτουργικός για τους επισκέπτες. Με την αποστολή της μελέτης, το επόμενο βήμα είναι η αποδοχή της από τη ΦΕΑ, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αδειοδότησης του έργου από το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης.

 

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιταχύνουμε, όσο περνάει από το χέρι σας, τις διαδικασίες αποκατάστασης του Κουταλά. Ο Δήμος Βύρωνα δεν έχει ούτε την κυριότητα, ούτε την ευθύνη του Κουταλά. Παρόλα αυτά αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης, κρίνοντας απαραίτητο ο χώρος να ξαναβρεί τη χαμένη του ζωντάνια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και κατέληξε: «Η προνομιακή θέση του Κουταλά στα όρια του δάσους του Υμηττού, επιτρέπει την προσέλκυση πολιτών, που θέλουν να γνωρίσουν το δάσος και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Είναι επίσης πρωταρχική ανάγκη να αποκατασταθεί η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση του χώρου, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι επικίνδυνη για τους επισκέπτες».