HomeΕιδήσεις

Οι μοναχές… ξόρκισαν τον Δυτικό διάδρομο ηλεκτρικού ρεύματος!

Οι πέντε μοναχές της Μονής Αγίων Θεοδώρων πέτυχαν να αλλάξει η διαδρομή του Δυτικού Διαδρόμου Πελοποννήσου. Τουλάχιστον 1,5 χρόνο η καθυστέρηση. Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια που χρεώνει ο ΑΔΜΗΕ.

Οι μοναχές… ξόρκισαν τον Δυτικό διάδρομο ηλεκτρικού ρεύματος!

 

Για ενάμιση χρόνο ακόμη, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, θα διακυβεύεται η ευστάθεια του Ηλεκτρικού Συστήματος της Νότιας Ελλάδας. Το διάστημα αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον ΑΔΜΗΕ για να ολοκληρωθεί η εναλλακτική όδευση του Δυτικού Διαδρόμου Πελοποννήσου που θα παρακάμπτει τη Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, με δεδομένη την εμμονή πέντε μοναχών του μοναστηριού, οι οποίες «στήλωσαν τα πόδια» στον αρχικό σχεδιασμό του.

Σε press call που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων 2020 της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης έκανε γνωστό ότι με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα αποφασίστηκε να σχεδιαστεί παράκαμψη του Δυτικού Διαδρόμου από το συγκεκριμένο σημείο και να καταβληθεί προσπάθεια επιτάχυνσης όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών που απαιτούνται. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, είναι ότι θα απαιτηθεί ενάμισι έτος για την ολοκλήρωση της παράκαμψης, συν το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται.

Έτσι, ένα έργο πλήρως αδειοδοτημένο και σχεδόν έτοιμο, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, καταδικάζεται σε καθυστέρηση, ύστερα από τα ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισαν πρόσφατα οι μοναχές με την προσφυγή τους στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων. Ο Δυτικός Διάδρομος, που θα συνδέει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη γραμμή μεταφοράς 400 KV Αχελώου-Διστόμου, θεωρείται κρίσιμο έργο όχι μόνο για την ευστάθεια του Νοτίου Συστήματος, αλλά και για την ένταξη νέων έργων ΑΠΕ και θερμικών μονάδων, καθώς και για τη λειτουργία της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Αυξήσεις στα τέλη χρήσης μεταφοράς

Σε αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες ο ΑΔΜΗΕ. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Ιάσων Ρουσόπουλος, η αύξηση θα γίνει «με ήπιους ρυθμούς». Ήδη ο ΑΔΜΗΕ διαμορφώνει τη διαδικασία καθορισμού των μοναδιαίων χρεώσεων του Συστήματος.

Τα προηγούμενα χρόνια, ο ΑΔΜΗΕ έκανε χρήση των μεγαλύτερων εσόδων από τις Διεθνείς Διασυνδέσεις και δεν προχώρησε σε αναμόρφωση στις ταρίφες του. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, όσο ο ΑΔΜΗΕ πετυχαίνει τους ρυθμούς αύξησης των επενδύσεών του και προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμά του, τόσο πιο αναπόφευκτες καθίστανται κάποιες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το απαιτούμενο έσοδο που πρέπει να ανακτηθεί φέτος από τους λογαριασμούς ρεύματος, ύψους 211 εκατ. ευρώ, δεν συγκρίνεται με τα οφέλη που δημιουργούν για τους καταναλωτές οι διασυνδέσεις στο ελληνικό Σύστημα και η συνακόλουθη μείωση των ΥΚΩ.

Για παράδειγμα, ανέφερε τη διασύνδεση των Κυκλάδων, που οδήγησε σε λιγότερη ανάγκη για επιδότηση των κατοίκων των νησιών κατά 70 εκατ. ευρώ, τη μικρή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, που θα λειτουργήσει ουσιαστικά από τις αρχές του καλοκαιριού και θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της επιβάρυνσης από τα ΥΚΩ κατά 150 εκατ. ευρώ ετησίως και τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, που αναμένεται να είναι έτοιμη το 2023, με ετήσια οφέλη από τη μείωση των ΥΚΩ αθροιστικά 300 εκατ. ευρώ. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το θέμα της μείωσης της επιβάρυνσης από τα ΥΚΩ εκκρεμεί απόφαση της ΡΑΕ.

Το «βουνό» των εκκρεμών αιτήσεων ΑΠΕ

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, ο κ. Μάργαρης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει με συμμετοχή όλων των φορέων μεταρρύθμιση του πλαισίου αδειοδότησης και πρόσβασης των σταθμών ΑΠΕ στο Δίκτυο. Από την πλευρά του, ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει νέα μεθοδολογία υπολογισμού του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, όπου θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι προσφορές σύνδεσης. Μέσα στον Απρίλιο, η σχετική πρόταση θα παρουσιασθεί στο ΥΠΕΝ και στη συνέχεια στην αγορά. Παράλληλα, ετοιμάζεται και σύστημα ενημέρωσης επενδυτών, για να μπορούν να γνωρίζουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα αιτήματά τους.

Ηλεκτρική Διασύνδεση Σαντορίνης

Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ανοίχθηκαν οι προσφορές που υπέβαλαν τρεις εταιρείες για το έργο εγκατάστασης νέου υποσταθμού GIS 150 KV/MT στη Σαντορίνη. Πρόκειται για τις εταιρείες Ελληνικά Καλώδια, NEXANS και PRISMIA. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει την τεχνική αξιολόγηση, για να προχωρήσει αμέσως μετά και στην οικονομική αξιολόγηση. Οι οικονομικές προσφορές, μετά την παράταση στην προθεσμία που δόθηκε, αναμένονται ως τις 23 Απριλίου. Ο κ. Μάργαρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι και για τον υποσταθμό και για τα υπόγεια και υποβρύχια καλώδια κυκλώματος 150 KV, για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Νάξο.

Πηγή:euro2day, Αθηνά Καλαϊτζόγλου