HomeΕιδήσεις

Πρόγραμμα του Δήμου Πεντέλης για περισσότερα ρεύματα ανακύκλωσης προς μείωση των απορριμμάτων προς ταφή

Πρόγραμμα του Δήμου Πεντέλης για περισσότερα ρεύματα ανακύκλωσης προς μείωση των απορριμμάτων προς ταφή

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε σήμερα ο Δήμος Πεντέλης με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διογκωμένης Πολυστερίνης, με σκοπό την ξεχωριστή ανακύκλωση συσκευασιών και κιβωτίων από φελιζόλ, ώστε να μειωθεί αισθητά ο όγκος των απορριμμάτων που πηγαίνει προς ταφή. Σε αυτό βοηθάει η δημιουργία περισσοτέρων ρευμάτων ανακύκλωσης. Το φελιζόλ είναι πλήρως ανακυκλώσιμο σε ποσοστό 100% κι έτσι το όφελος από την ανακύκλωσή του πολύ σημαντικό.

Το Μνημόνιο προβλέπει την προμήθεια 52 ειδικών λευκών κάδων (27 από τον Δήμο Πεντέλης και 25 από τον ΠΑΣΥΔΙΠ), ενώ ο ΠΑΣΥΔΙΠ θα παραδώσει επίσης 2.000 διαφανείς σακούλες και παράλληλα θ’ αναλάβει τη δράση για την ενημέρωση των πολιτών. Θα υπάρχει ευκρινής αναφορά στους κάδους ότι προορίζονται μόνο για διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ).

Από τη δική του πλευρά, ο δήμος θα έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση των κάδων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, κυρίως σε αυτά που βρίσκονται κοντά σε καταστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν συσκευασίες από φελιζόλ, όπως είναι τα ιχθυοπωλεία, οι λαϊκές αγορές, τα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια με εξειδίκευση στο ψάρι, τα σημεία πώλησης παγωτού, καθώς και κάποια σημεία για το κοινό, όπου θα απορρίπτονται προς ανακύκλωση οι συσκευασίες φελιζόλ που χρησιμοποιήθηκαν από τα νοικοκυριά.

«Η μείωση των απορριμμάτων που στέλνουμε στο ΧΥΤΑ Φυλής για ταφή, είναι ένας από τους σημαντικούς στόχους που έχουμε θέσει από την αρχή της θητείας μας. Έτος καμπής για την επίτευξη του στόχου μας είναι το 2022», δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και εξήγησε: «Εκτός από τα βιοαπόβλητα, προχωράμε σε πολλαπλές οδεύσεις ανακύκλωσης. Μία από αυτές ξεκινά σήμερα με την ανακύκλωση των συσκευασιών διογκωμένης πολυστερίνης, του γνωστού σε όλους μας ως φελιζόλ, ενώ σε λίγες εβδομάδες ακολουθεί τοποθέτηση στην πόλη κίτρινων κάδων για το χαρτί. Συμβάλλουμε με αυτό τον τρόπο στην κυκλική οικονομία, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση νέων φυσικών πόρων, δίνοντας σ’ ένα ήδη χρησιμοποιημένο υλικό τη δυνατότητα για αέναη επαναχρησιμοποίηση».