Διευκρινίσεις αναφορικά με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας (απαγόρευση απολύσεων) από τις επιχειρήσεις που έθεσαν τις συμβάσεις εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής τον Δεκέμβριο του 2020 παρέχει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

  • Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Δεκέμβριο, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή, και σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας σύμβασης, αυτή είναι άκυρη.
  • Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τους ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εντός του Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση καταγγελίας, αυτή είναι άκυρη.
  • Σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, ως ισόχρονο διάστημα θεωρείται το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που τέθηκε σε αναστολή η σύμβαση εργασίας του πρώτου εργαζόμενου/ων εντός του μηνός Δεκεμβρίου έως και την ημερομηνία λήξης της τελευταίας αναστολής σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων της επιχείρησης εντός του ίδιου μήνα.
  • Ως ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας νοείται ο αριθμός των εργαζομένων που έχει η επιχείρηση κατά τη λήξη του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της εντός του μηνός Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού τυχόν προσλήψεων που έγιναν εντός του χρονικού διαστήματος χρήσης του μέτρου από την επιχείρηση κατά τον μήνα Δεκέμβριο.
Δείτε Επίσης

Ένα ανοιχτό πάρκο άθλησης στον δήμο Ιλίου

Ένας ανοιχτός χώρος άθλησης έχει παραδοθεί από προχτές Τρίτη στους κατοίκους του…

ΕΕ: Πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατική ενίσχυση 3,8 δισ. ευρώ σε ενεργοβόρες βιομηχανίες στη Γερμανία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση ύψους 3,8 δισ. ευρώ…

ΑΑΔΕ: 194.000 έλεγχοι το 2026 με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης – Έμφαση σε αδήλωτα ενοίκια, οφειλές και ενισχύσεις

Στην «πρώτη γραμμή» των ελέγχων περνά το 2026 η νεοσύστατη ομάδα ΔΕΟΣ…

Αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση υδάτων – Νέο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα

Στην υλοποίηση ενός νέου ψηφιακού έργου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων,…