Τρείς επιπλέον υποτροφίες για νέους νέες επιστήμονες, για μεταπτυχιακές σπουδές σε ναυτιλιακές και περιβαλλοντικές επιστήμες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, HELMEPA.
«Η προαγωγή της επιστήμης, η επιβράβευση της αριστείας και η δημιουργία συνθηκών εξέλιξης για τη νέα γενιά, χωρίς αποκλεισμούς, με ανοιχτούς ορίζοντες, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα μας» ανακοίνωσε η HELMEPA, προσθέτοντας ότι «στηρίζει έμπρακτα και τους νέους ανθρώπους που αναγκάζονται να αναβάλλουν ή/και να διακόψουν τις σπουδές τους για να εργαστούν».
Η πρόεδρος του ΔΣ της HELMEPA, Σεμίραμις Παληού, απευθυνόμενη στους υποτρόφους σημείωσε: «Καταφέρατε να διακριθείτε μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης, με υψηλά κριτήρια και να διεκδικήσετε το μέλλον σας, διασφαλίζοντας μέσα από τις υποτροφίες της HELMEPA τη συνέχιση των σπουδών τους. Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! Είμαστε πολύ υπερήφανοι για εσάς. Όποτε μας χρειαστείτε, είμαστε εδώ, στο πλάι σας».
Λόγω των περιορισμών της Covid-19, η τελετή απονομής των υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (Παρασκευή 19 Νοεμβρίου), υπό το συντονισμό της Ειρήνης Στ. Νταϊφά, με καλεσμένο ομιλητή τον Δρα Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η οικογένεια του Νικολάου Σ. Αποστολόπουλου (δωρητής) και ο Δρ. Μιχάλης Σκούλλος, επιστημονικός σύμβουλος HELMEPA.
«Δίχως αυτήν την υποτροφία δεν γνωρίζω αν θα κατάφερνα να υλοποιήσω τις μεταπτυχιακές σπουδές που ονειρευόμουν. Η οικογένεια της HELMEPA αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο τη δέσμευσή της στη δημιουργία ποιοτικής ναυτιλίας με γνώμονα τον άνθρωπο» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπότροφος Γεωργία Παππά, που έλαβε την υποτροφία Νικολάου Σ. Αποστολόπουλου.
Στη μνήμη του Γεωργίου Π. Λιβανού, ιδρυτή της HELMEPA χορηγήθηκε υποτροφία (15.000 ευρώ) στην Μαρία-Ελένη Μαργέτη, απόφοιτο της Σχολής Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Παν/μίου Πατρών, για MSc Marine Technology στο Technical University of Delft της Ολλανδίας.
Στη μνήμη του Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου, επίτιμου προέδρου της HELMEPA χορηγήθηκε υποτροφία (15.000 ευρώ) στον Ιάσωνα Φιλιππίδη, απόφοιτο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για MSc Sustainable Energy Technology στο Technical University of Delft της Ολλανδίας.
Στη μνήμη του Νικολάου Σ. Αποστολόπουλου, με την ευγενική χορηγία της οικογένειας, των φίλων και των συνεργατών του εκλιπόντος χορηγήθηκε υποτροφία (10.000 ευρώ) στην Γεωργία Παππά, απόφοιτο της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, για LLM Maritime Law στο University of Southampton του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με την HELMEPA το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανακοινώθηκαν οι τρεις επιπλέον υποτροφίες, φθάνοντας τις 45 συνολικά που έχουν χορηγηθεί από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (29 γυναίκες – 16 άνδρες), από το 1998 έως σήμερα, εκ των οποίων 25 στο ναυτιλιακό τομέα και 20 στον περιβαλλοντικό τομέα.