Προχωρά έργο για νέο μικρό υδροηλεκτρικό στην Πέλλα.

Αναλυτικά, δόθηκε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 0.30 MW», που θα εγκατασταθεί επί της κοίτης του ποταμού «Βόδα» της Τ.Κ. Ριζαρίου του Δ. Εδεσσας Π.Ε. Πέλλας, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η παρούσα δίνεται με τους παρακάτω όρους:

α) διατήρηση της οικολογικής παροχής 0,153 m3/s καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
β) το έργο να μην έρχεται σε αντίθεση με έργα ύδρευσης – άρδευσης, υφιστάμενα ή προβλεπόμενα.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία RENEWABLE EMG ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 0.30 MW, που θα εγκατασταθεί επί της κοίτης του ποταμού «Βόδα» της Τ.Κ. Ριζαρίου του Δ. Εδεσσας Π.Ε. Πέλλας, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για νέο έργο το οποίο διαθέτει σε ισχύ άδεια παραγωγής. Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το έργο θα αποτελείται από την υδροληψία επί της κοίτης ποταμού «Βόδα», τον αγωγό, και το μηχανοστάσιο.

Το έργο θα αξιοποιεί νερό του ποταμού και θα εκμεταλλεύεται τη διαφορά ύψους, της υδροληψία και του μηχανοστασίου (βάση υδροστροβίλου). Το νερό θα οδηγείται με αγωγό πίεσης από την υδροληψία στον υδροστρόβιλο.

Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται σε 723 MWh. Η οικολογική παροχή θα είναι 0,153 m3/s.

Οι κατασκευές περιλαμβάνουν:

1. Διάταξη υδροληψίας

Η διάταξη της υδροληψίας θα περιλαμβάνει:
α) Υπερπηδητό φράγμα
β) Ιχθυόσκαλα
γ) Υπερχειληστή
δ) Ενιαία δεξαμενή φόρτισης και ηρεμίας (καθίζησης – καθαρισμού).

Όλα τα τμήματα της υδροληψίας θα κατασκευασθούν από οπλισμένο σκυρόδεμα.  Το φράγμα θα κατασκευασθεί κάθετα στη ροή του ρέματος, ύψους 2 m και σε υψόμετρο πυθμένα 98 m. Θα κατασκευασθούν θυροφράγματα στο κάτω μέρος της δεξαμενής για τον καθαρισμό των φερτών υλικών. Η δεξαμενή φόρτισης θα φέρει ηλεκτρονικό σταθμήμετρο για το σύστημα ελέγχου του σταθμού. Ο όγκος εκσκαφών των έργων υδροληψίας θα είναι 167,61 m3.

2. Κατασκευή ιχθυοδιαδρόμου

3. Αγωγό προσαγωγής νερού

Θα έχει μήκος 472,18 m, με εσωτερική διάμετρο στα πρώτη μισή διαδρομή Φ1400 mm, και στην υπόλοιπη μισή μέχρι το μηχανοστάσιο Φ1500 mm. Ο αγωγός θα είναι πλήρως επιχωματωμένος καθ’ όλο το μήκος του σε βάθος 2,5 m και πλάτος κατάληψης 2,5 m. Οι σωλήνες αποτελούνται από GRP (Glass Reinforced Plastic). Το πάχος των τοιχωμάτων θα είναι τέτοιο, ώστε να διασφαλίζεται η αντοχή του αγωγού σε πίεση 4 bar. Ο όγκος εκσκαφών του αγωγού προσαγωγής θα είναι 2050,14 m3.

4. Σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Η έκταση του γηπέδου εγκατάστασης είναι 3.388,82m2. Το μηχανοστάσιο θα έχει εμβαδόν 110 m2. Η κατασκευή του κτηρίου θα είναι σύμφωνη με τη τοπική αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον. Εντός του οικίσκου θα τοποθετηθεί ένας υδροστρόβιλος crossflow, μία σύγχρονη γεννήτρια και όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός (πίνακες ΜΤ, πίνακες τροφοδοσίας, έλεγχος ενέργειας, υπολογιστές).

Οι Μ/Σ θα τοποθετηθούν παραπλεύρως του κτηρίου σε σκάμμα ιδιαίτερο περιφραγμένο χώρο για ασφάλεια. Κάτω από τον υδροστρόβιλο θα υπάρχει διώρυγα επιστροφής του νερού στη κοίτη του ρέματος.

Επίσης θα υπάρχει περίφραξη του γηπέδου και σιδερένια καγκελόπορτα για την είσοδο στο γήπεδο εγκατάστασης. Ο όγκος εκσκαφών του μηχανοστασίου θα είναι 417 m3.

5. Αγωγό επιστροφής νερού στη κοίτη

Η απαγωγή του νερού μετά τον υδροστρόβιλο θα γίνει με ανοιχτό κανάλι διαφυγής. Αυτή θα είναι ένας ανοιχτός υδραύλακας τετραγωνικής διατομής από σκυρόδεμα, με εσωτερικό άνοιγμα πλάτους 2,5 m και ύψος 1,8 m, βάθος πυθμένα 0,35 m και πάχος τοιχίων 0,25 m. Τα συνολικό μήκος από τη βάση του υδροστροβίλου μέχρι τη κοίτη του ρέματος θα είναι 20 m. Ο όγκος εκσκαφών της διώρυγας επιστροφής θα είναι 127 m3.

6. Διασύνδεση με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ

Για τη διασύνδεση του ΜΥΗΣ με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ θα κατασκευασθεί εναέρια γραμμή ΜΤ μήκους 37,0 m.

Συνοδά έργα

Οδοί πρόσβασης: Για την πρόσβαση στην υδροληψία και στο μηχανοστάσιο θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχων δίκτυο αγροτικών ή επαρχιακών οδών.

Δείτε Επίσης

Στη Λευκωσία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρος Παπασταύρου για το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στη Λευκωσία μεταβαίνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μαζί με…

ΥΠΕΝ: Καμία κατασκευή 25 μέτρα από την ακτογραμμή – Τι αλλάζει στον τουρισμό

Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο παρουσιάστηκε χθες…

Η DOTSOFT Α.Ε. και η Epsilon Malta Ltd αναλαμβάνουν νέο έργο τεχνικής βελτιστοποίησης και ενίσχυσης της ψηφιακής υποδομής της Malta Financial Services Authority

Στις 8 Μαΐου 2026, η ένωση εταιρειών DOTSOFT Α.Ε. και Epsilon Malta…

«Έξυπνες» διαβάσεις σε κομβικά σημεία του Δήμου Βριλησσίων

Στην εγκατάσταση «έξυπνων» διαβάσεων σε κομβικά σημεία της πόλης προχώρησε ο Δήμος…