Σε έκτακτα μέτρα μετά τις ακραίες τιμές στο χρηματιστήριο προτίθεται να προχωρήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και καλεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Όπως ανακοίνωσε η ΡΑΕ στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας «το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης, ειδικά κατά την εβδομάδα 30 Νοεμβρίου έως 06 Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε σε αδόκητα επίπεδα».

Έτσι, συνεχίζει η Αρχή με την ανακοίνωση της «κρίνει αναγκαία και επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων μεταβατικού χαρακτήρα, τα οποία θα επικεντρώνονται στη διατήρηση συνθηκών ρευστότητας και ανταγωνισμού στις αγορές. Τα εν λόγω μέτρα», όπως εξειδικεύει, «θα ισχύσουν προσωρινά, για το ελάχιστο δυνατό διάστημα των τριών μηνών που απαιτείται, προκειμένου η Αρχή να ολοκληρώσει τη διερεύνηση του πολυδιάστατου ζητήματος του τρόπου λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, σε συνάρτηση και με την εξέταση του τρόπου λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς, ώστε να προβεί ακολούθως στις αναγκαίες ενέργειες, δηλαδή στην άσκηση των κανονιστικών, ρυθμιστικών ή/και κυρωτικών της αρμοδιοτήτων».

Ουσιαστικά και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ κάνει γνωστό ότι έχει σε εξέλιξη έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν κι ενδείξεις αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς από παίκτες που συμμετέχουν σε αυτή.

Συνεργασία

Η ΡΑΕ, όπως σημειώνει, «αφενός συνεργάζεται με τους θεσμικούς φορείς και τους συμμετέχοντες, αφετέρου διαβουλεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ACER και άλλους Ρυθμιστές, προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς όλες οι παράμετροι που συντείνουν στην παρούσα συγκυρία».

Συναφώς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η ΡΑΕ αναγνωρίζει ότι, κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας αγορών που αναδιοργανώνονται σε αντίστοιχη έκταση και βάθος, είναι σύνηθες να εμφανίζονται έντονες διακυμάνσεις των τιμών, οι οποίες δύνανται να αποδίδονται στη φύση κάθε εγχειρήματος ριζικής μεταρρύθμισης, σε αστοχίες των συμμετεχόντων, σε δομικά χαρακτηριστικά – ιδιαιτερότητες των αγορών, στην ανάδειξη της κρισιμότητας δεδομένων τεχνικού χαρακτήρα, καθώς και σε επιμέρους στρατηγικές συμμετεχόντων, ιδίως όσων τελούν σε θέση ισχύος.

Αναγκαία τα όρια προσφορών

Η ΡΑΕ επικαλούμενη τους νόμους περί ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών, θεωρεί «αναγκαία την εφαρμογή μέτρων, που δύνανται να συμβάλουν άμεσα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Επομένως, υπό την παρούσα κατάσταση, το πλέον κατάλληλο μέτρο», υποστηρίζει, «συνίσταται στην επιβολή ορίων στις υποβαλλόμενες προσφορές Ισχύος και Ενέργειας Εξισορρόπησης από τους Παρόχους Υπηρεσιών Εξισορρόπησης. Η άμεση εφαρμογή ορίων», εξηγεί, «θα επιτρέψει τον περιορισμό της έκθεσης των Εκπροσώπων Φορτίου στους κινδύνους εκ της αυξητικής διακύμανσης των τιμών, δεδομένης και της έως σήμερα μικρής ρευστότητας της Προθεσμιακής Αγοράς, τη σταθεροποίηση των τιμών προμήθειας των Πελατών ηλεκτρικής ενέργειας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 143 ν. 4001/2011 (ΕΛΑΠΕ)».

Τα ανώτατα όρια που εξετάζει η ΡΑΕ είναι αναφορικά:

  1. Με τις προσφορές Ισχύος Εξισορρόπησης την εφαρμογή κατώτατου ορίου ίσου με 0 €/MW-h (ευρώ ανά Μεγαβατώρα) και ανώτατου ορίου ίσου με 50 €/MW-h και
  2. Με τις προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης την εφαρμογή κατώτατου ορίου ίσου με 0 €/MWh και ανώτατου ορίου ίσου με εκατό (100) €/MWh.

Τα όρια που αφορούν στις προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης που υποβάλλονται από Παραγωγούς που εκπροσωπούν Κατανεμόμενες Μονάδες Παραγωγής με Εναλλακτικό Καύσιμο για τη λειτουργία των μονάδων με το εναλλακτικό καύσιμο, αντιστοιχούν σε μηδέν 0 €/MWh και 300 €/MWh.

Πηγή:euro2day, Χρήστος Κολώνας

Δείτε Επίσης

Θεσσαλονίκη: Παγώνει με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ η πράξη ανάθεσης του διαγωνισμού για την ανάπλαση της Μαρίνας Αρετσούς

Προσωρινή διαταγή, με την οποία «παγώνει» η έκδοση πράξης ανάθεσης για τον…

Θεσσαλονίκη: Διαγωνισμός για την προμήθεια 2.600 κάδων απορριμμάτων – Πλένονται 7.000 κάδοι της πράσινης γραμμής στον Δ.Θεσσαλονίκης

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων κάδων απορριμμάτων, διαφορετικών τύπων και…

ΕΕ: Πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατική ενίσχυση 3,8 δισ. ευρώ σε ενεργοβόρες βιομηχανίες στη Γερμανία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση ύψους 3,8 δισ. ευρώ…

Θεσσαλονίκη: Ξηλώνεται η άσφαλτος για να «γεννηθεί» η νέα πλατεία Ελευθερίας

Οι μπουλντόζες άρχισαν να ξηλώνουν από το πρωί την άσφαλτο στην πλατεία…