HomeΕιδήσεις

ΣΕΒ: «Σφυγμός του Επιχειρείν 2020» στη σκιά του κορωνοϊού

Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος συνεχίζεται. Πιο ανθεκτική εμφανίζεται η βιομηχανία. Συντελεστές ανάπτυξης η ψηφιακή ορμή στο δημόσιο και οι μεταρρυθμίσεις, εμπόδιο η απονομή δικαιοσύνης. Δυσκολία εύρεσης σύγχρονων δεξιοτήτων

ΣΕΒ: «Σφυγμός του Επιχειρείν 2020» στη σκιά του κορωνοϊού

Η τέταρτη κατά σειρά έρευνα της MRB για τον ΣΕΒ έχει ως στόχο την αξιολόγηση της ελκυστικότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προκειμένου να αποτιμηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και να εντοπίζονται τα πεδία που οι επιχειρήσεις κρίνουν πως πρέπει να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις.

Η φετινή έρευνα πραγματοποιήθηκε κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας και των μεγάλων ανατροπών που αυτή έφερε στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει πως η έλευση του κορωνοϊού επηρέασε την έως τότε, διαμορφούμενη αισιοδοξία για διαρκώς βελτιούμενη πορεία της οικονομίας και της αναπτυξιακής
προοπτικής, επαναφέροντας μια σχετική αβεβαιότητα, ιδιαίτερα έντονα σε κάποιους κλάδους της οικονομίας. Από την άλλη ωστόσο, αναδείχθηκαν τόσο η ανθεκτικότητα όσο και οι αυξανόμενες αντοχές ανάλογα με το επιχειρηματικό μέγεθος αλλά και τον κλάδο, όπως στην περίπτωση της βιομηχανίας.

Η ψυχολογία και η αντίληψη των επιχειρήσεων για τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις παραμένουν θετικές.

Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σφοδρότητα της κρίσης, αλλά εκτιμούν πως οι συνέπειες θα είναι χρονικά περιορισμένες (από ένα έτος για το 45%, έως 2-5 για το 30%), ενώ η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων (70%) δηλώνει ότι θα διατηρήσει σταθερό το προσωπικό της, με λιγότερο από το 10% να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μείωση. Αναδείχθηκε επίσης, η μεγάλη βαρύτητα που προσδίδουν οι επιχειρήσεις στην ανάγκη ταχείας και αποτελεσματικής αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.