Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της ΕΥΔΑΠ, επισημοποιήθηκε η διάθεση νερού για την άρδευση του Κωπαϊδικού Πεδίου, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές αγροτικές εκτάσεις της χώρας.

Η σύμβαση προβλέπει ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει κάθε σχετική δαπάνη για τη μεταφορά και διανομή του νερού, ενώ η ΕΥΔΑΠ διασφαλίζει την απαιτούμενη παροχή ύδατος από τις πηγές της.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε πως «παλέψαμε μαζί με τους καλλιεργητές της Κωπαΐδας για να εξασφαλίσουμε την παροχή νερού από την ΕΥΔΑΠ! Διεκδικήσαμε σθεναρά, πειστικά και το πετύχαμε, παρά το τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει πλέον όλη η χώρα» για να συμπληρώσει πως «τώρα οφείλουμε να διαχειριστούμε με απόλυτο σεβασμό το πολύτιμο αρδευτικό νερό, ώστε να ποτίσουν όλοι».

Η σύμβαση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η κλιματική αλλαγή και η μειωμένη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων, απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής. Στόχος της Περιφέρειας είναι η ορθολογική και ισότιμη κατανομή του νερού, σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες. ‘Αλλωστε, την περσινή περίοδο υπήρχαν σοβαρά προβλήματα με το νερό στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η συμφωνία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη γεωργία στη Βοιωτία και την ευρύτερη Στερεά Ελλάδα, καθώς αναμένεται να δώσει ανάσα στην παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής.

Δείτε Επίσης

ΤτΕ: Για ποιους λόγους δεν βγαίνουν στην αγορά χιλιάδες κενά σπίτια

Η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα μπαίνει στο μικροσκόπιο της Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς…

Η Schneider Electric ανακοινώνει σημαντική πρόοδο στο νέο σχέδιο δράσης για τη βιωσιμότητα «Impact 2030»

Η Schneider Electric, ο παγκόσμιος ηγέτης της ενεργειακής τεχνολογίας, δημοσίευσε τα αποτελέσματα…

Δ.Παπαστεργίου- ‘Εργα 400 εκατ. ευρώ για τις τεχνολογικές ανάγκες των δήμων και ανοιχτά δεδομένα για επανασχεδιασμό των πόλεων- Ξαναβγαίνει η «’Εξυπνη Θεσσαλονίκη»

Πραγματική ανάγκη για τεχνολογικές λύσεις έχουν πλέον οι οι ελληνικοί δήμοι και…

Προχωρά νέο μικρό υδροηλεκτρικό στη Φωκίδα

Ένα νέο μικρό υδροηλεκτρικό πρόκειται να κατασκευαστεί στη Φωκίδα. Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών…