Ανησυχία για ενδεχόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤΓιάννης Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για έναν κίνδυνο «υπαρκτό και δικαιολογημένο».

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Στουρνάρας σημείωσε ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή προκαλεί διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς, εντείνοντας τις αβεβαιότητες για την οικονομία.

Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η άνοδος των τιμών ενέργειας έχει μετακυλιστεί σημαντικά στον πληθωρισμό, ωστόσο είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εστιάζει ιδιαίτερα στον κίνδυνο των λεγόμενων «δευτερογενών επιπτώσεων», δηλαδή πιέσεων σε μισθούςτιμές και πληθωριστικές προσδοκίες.

«Η αντίδρασή μας θα εξαρτηθεί από την ένταση, τη διάρκεια και τα κανάλια μετάδοσης του σοκ», τόνισε ο ίδιος.

Τρία πιθανά σενάρια για τα επιτόκια

Ο Στουρνάρας περιέγραψε τρία βασικά σενάρια για τη στάση της νομισματικής πολιτικής:

  • Αν το σοκ αποδειχθεί προσωρινό και χωρίς έντονες δευτερογενείς επιπτώσεις, δεν θα απαιτηθεί προσαρμογή της πολιτικής.
  • Αν προκαλέσει σημαντική αλλά όχι επίμονη απόκλιση του πληθωρισμού από τον στόχο, θα χρειαστεί μετριοπαθής παρέμβαση.
  • Αν οδηγήσει σε μεγάλη και διαρκή απόκλιση, τότε η αντίδραση της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πιο ισχυρή.

Στο τραπέζι αύξηση επιτοκίων

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, εφόσον συνεχιστεί η σύγκρουση στο Ιράν και οι τιμές ενέργειας παραμείνουν υψηλές.

Δείτε Επίσης

Νέα χρηματοδότηση έως 60.000 ευρώ σε λύσεις ΤΝ έτοιμες για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα AI-on-Demand Platform (AIoD) ξεκίνησε την πρώτη ανοιχτή πρόσκληση για τον ιδιωτικό…

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η απασχόληση ανέργων σε Δήμους και Περιφέρεια Θεσσαλίας

Από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» θα χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση…

Αυξημένα κόστη «χτύπησαν» την ελληνική μεταποίηση τον Απρίλιο

Ο ελληνικός τομέας μεταποίησης κατέγραψε ασθενέστερη ανάπτυξη τον Απρίλιο, με ηπιότερες αυξήσεις τόσο στην…

ΕΕ- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε η Έκθεση Τσιόδρα από την Ολομέλεια για την απλοποίηση της χημικής νομοθεσίας

  Με ευρύτατη πλειοψηφία 540 ψήφοι υπέρ, 60 κατά και 45 αποχές…