Ένα νέο μικρό υδροηλεκτρικό πρόκειται να κατασκευαστεί στη Φωκίδα.

Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για την εγκατάσταση και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου (ΜΥΗΕ) ισχύος 1,6 MW, στη θέση «Αρκουδόρρεμα» του Δήμου Δελφών, στο Ν. Φωκίδας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία “Στυλιανός Στ. Σουγιουλτζόγλου”.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου (υδροληψία, κλειστός αγωγός προσαγωγής νερού, μηχανοστάσιο), ισχύος 1,6 MW που θα εκμεταλλεύεται το υδατικό δυναμικό της κοίτης του ρέματος «Αρκουδόρρεμα» στη Φωκίδα, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια του νερού σε ηλεκτρική με τη χρήση ηλεκτρογεννήτριας, αξιοποιώντας ενεργειακά τα νερά του ρέματος, με την υδατόπτωση των 145 μ. μεταξύ των υψομέτρων +796 μ. και +651 μ.

Το εν λόγω ΜΥΗΕ θα περιλαμβάνει μία υδροληψία σε υψόμετρο κοίτης +796 μ., αγωγό προσαγωγής των υδάτων, μήκους περίπου 3.810 μ. και σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε υψόμετρο +651 μ. Στη συνέχεια, το νερό μετά τη διέλευσή του από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, μέσω διώρυγας φυγής, θα επιστρέφει στην κοίτη του ρέματος «Αρκουδόρρεμα»

Πιο αναλυτικά το ΜΥΗΕ θα περιλαμβάνει :

α. Υδροληψία

Για την απόληψη των νερών του ρέματος Αρκουδόρρεμα, θα κατασκευαστεί μικρή υπερπηδητή υδροληψία με κατάντη κεκλιμένες εσχάρες σε ένα τμήμα της στέψης του και προστατευτικούς τοίχους για την προστασία των πρανών. Το μήκος της υδροληψίας θα είναι ίσο με 8,0 Μ. και η στέψη του στο υψόμετρο 798,6 μ. περίπου (ύψος υδροληψίας ~2,6 m).

Τα έργα για την απόληψη περιλαμβάνουν τις κεκλιμένες εσχάρες της υδροληψίας και εξαμμωτή εφοδιασμένο στην είσοδό του με θυρόφραγμα απομόνωσης. Στο τέλος του εξαμμωτή θα υπάρχει θυρόφραγμα για την εκκένωση και τον καθαρισμό του. Το θυρόφραγμα θα είναι χαλύβδινο ολισθαίνον εφοδιασμένο με χειροκίνητο μηχανισμό. Το νερό από τον εξαμμωτή θα οδηγείται με υπερχείλιση στην δεξαμενή φόρτισης, και μέσω του αγωγού προσαγωγής θα οδηγείται στο στρόβιλο του ΥΗΣ.

β. Εξαμμωτή

Μετά τις εσχάρες το νερό θα οδηγείται στον εξαμμωτή. Στον εξαμμωτή το νερό θα κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα, ώστε η άμμος να καθιζάνει στον πυθμένα, ο οποίος θα έχει ειδική διαμόρφωση για τον καθαρισμό του. Στο τέλος του εξαμμωτή κατασκευάζεται θυρόφραγμα, το οποίο θα ανοίγει χειροκίνητα σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον καθαρισμό του από την άμμο που θα διοχετεύεται στο ρέμα. Στην είσοδο του εξαμμωτή θα εγκατασταθεί χειροκίνητο θυρόφραγμα για την απομόνωση του εξαμμωτή. Από υπερχείλιση στο πλάι του εξαμμωτή το νερό θα οδηγείται στην δεξαμενή φόρτισης, όπου θα είναι τοποθετημένο και το σταθμήμετρο που θα συνδεθεί με το σταθμό παραγωγής για να ρυθμίζεται η παροχή του νερού στις μονάδα του έργου. Εκχειλιστής ασφαλείας θα οδηγεί την περίσσια του νερού από τον εξαμμωτή στην κοίτη του ρέματος. Η όλη κατασκευή θα είναι σκεπαστή για την προφύλαξη από πτώσεις φερτών κλπ.

γ. Δίοδο ψαριών – Διάταξη ελευθεροεπικοινωνίας ιχθυοπανίδας (ιχθυόσκαλα)

Δίοδος τύπου σκάλας ψαριών προβλέπεται να κατασκευαστεί στο δεξιό αντέρεισμα της υδροληψίας. Πρόκειται για επάλληλες μικρές δεξαμενές που επικοινωνούν με ανοίγματα στο κάτω μέρος των διαχωριστικών τοιχίων. Μέσω της διόδου ιχθύων θα γίνεται και η αποδέσμευση της απαιτούμενης οικολογικής παροχής του 110 lt/s για τη διατήρηση του οικοσυστήματος.

δ. Αγωγό προσαγωγής και υδραυλικό πλήγμα

Η προσαγωγή του νερού θα γίνει με αγωγό προσαγωγής το συνολικό μήκος του οποίου είναι 3.810 μ. και η εσωτερική του διάμετρος είναι μεταβλητή και ίση με Φ1100 για τα πρώτα 1.903 μ. μήκους της σωλήνωσης και Φ1000 για τα υπόλοιπα 1.903 μ.. Ο αγωγός προσαγωγής θα αποτελείται από πλαστικούς πολυεστερικούς σωλήνες ενισχυμένος με ίνες υάλου (αγωγός τύπου GRP).

Ο αγωγός θα είναι επιχωμένος μέσα σε όρυγμα, βάθους 1,8 μ. και πλάτους 1,5 μ. Επίσης, προβλέπεται η αγκύρωσή του, σε ειδικά σώματα από σκυρόδεμα σε σημεία αλλαγής διεύθυνσης.

Πρόσβαση

Για την προσπέλαση του έργου και την πρόσβαση στο σταθμό παραγωγής θα χρησιμοποιηθούν οι υπάρχοντες δασικοί και επαρχιακοί οδοί.

Για την πρόσβαση στην υδροληψία θα χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος χωματόδρομος, ενώ για την πρόσβαση στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέας οδού μήκους 81,65 μ.

Ηλεκτρική Διασύνδεση

Το ΜΥΗΕ θα συνδεθεί με το δίκτυο Μ.Τ μέσω του Μ/Σ ανύψωσης τάσης. Η γραμμή για την σύνδεση στο δίκτυο Μ.Τ (20 KV) θα είναι εναέρια και θα κατασκευαστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Πηγή:ypodomes.com

Δείτε Επίσης

Προειδοποίηση ΔΝΤ στην Ευρώπη για τα μέτρα στήριξης

Οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ αποτυγχάνουν να στοχεύσουν τις μειώσεις στους ειδικούς…

TITAN: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Keystone Cement στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Η Titan America SA, θυγατρική της Titan SA, ολοκλήρωσε την εξαγορά της…

Μικρή πτώση στον δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, πληθωριστικές πιέσεις

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που εκπονεί το ΙΟΒΕ υποχωρεί τον Απρίλιο, καθώς διαμορφώνεται στις…

Εργατική Πρωτομαγιά: Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ

Μεταξύ 9:00-21:00 θα κινούνται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ την Παρασκευή 1 Μαΐου 2026,…