Έμμεση πλην σαφή αναφορά στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου περιλαμβάνει  το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου των τεσσάρων υπουργών Ενέργειας του σχήματος «3+1», δηλαδή των Σταύρο ΠαπασταύρουΓιώργο ΠαπαναστασίουΕλι Κοέν και Κρις Ραίτ.

Σε μια διατύπωση που «φωτογραφίζει» το καλώδιο, το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ «επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους σε ευρύτερα έργα περιφερειακής διασυνδεσιμότητας, τόσο σε αυτά που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη όσο και σε μελλοντικά, στο πλαίσιο του Διαδρόμου Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης· στην ανάπτυξη της ενέργειας· και στη συνεργασία για την προστασία των ενεργειακών υποδομών».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της από κοινού δήλωσης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ με την ευκαιρία της σημερινής Υπουργικής Συνόδου Ενέργειας 3+1:

«Οι Υπουργοί Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, του Κράτους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και οι συμπρόεδροι του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών, συναντήθηκαν σήμερα για να επαναβεβαιώσουν τη κοινή τους δέσμευση στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Κέντρου Ενέργειας Ανατολικής Μεσογείου, ως βασικού παράγοντα για τη στρατηγική σταθερότητα και ανθεκτικότητα της περιοχής.

Οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους σε ευρύτερα έργα περιφερειακής διασυνδεσιμότητας, τόσο σε αυτά που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη όσο και σε μελλοντικά, στο πλαίσιο του Διαδρόμου Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης· στην ανάπτυξη της ενέργειας· και στη συνεργασία για την προστασία των ενεργειακών υποδομών.

Επιπλέον, δεσμεύτηκαν να αξιοποιήσουν το σχήμα 3+1 για την υποστήριξη του στόχου διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της περιοχής, μειώνοντας την εξάρτηση από κακόβουλους παράγοντες και ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα μεταξύ ομοφρόνων περιφερειακών εταίρων. Καταδίκασαν τις ρωσικές προσπάθειες να παρακάμψουν τις κυρώσεις στο πετρέλαιο και να χρηματοδοτήσουν τη συνεχιζόμενη πολεμική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για συνεργασία σε έργα ενεργειακών υποδομών Ευρώπης–Ισραήλ. Οι Υπουργοί στοχεύουν να συνέλθουν εκ νέου στην Ουάσιγκτον, D.C., κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, για να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των χωρών τους στο πλαίσιο του Ανατολικομεσογειακού Διαλόγου Ενέργειας 3+1».

Δείτε Επίσης

Εγκαινιάζεται σήμερα στην Κομοτηνή ο σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου

Εγκαινιάζεται σήμερα στην Κομοτηνή ο σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου, έργο που υποστηρίζει…

Με 65,5 εκ. € ο Δήμος Τρικκαίων υπέβαλε πρόταση για το μεγαλύτερο έργο στον ν. Τρικάλων – Άρδευση για 4 Δήμους και 10 ΤΟΕΒ

Το μεγαλύτερο έργο που έχει υλοποιήσει Δήμος στον νομό Τρικάλων, για όλον…

Ο ΔΕΣΦΑ εγκαινίασε τον σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου Κομοτηνής

Τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου Κομοτηνής εγκαινίασε 4/11 ο ΔΕΣΦΑ, ένα εμβληματικό έργο που…

Στ. Παπασταύρου: «Η Ελλάδα κεντρική αρτηρία ανάπτυξης για Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη των 100 εκατομμυρίων πολιτών, με ταυτόχρονο περιορισμό της Τουρκίας»

Ως «ιστορική εθνική επιτυχία» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου,…