Την υλοποίηση του έργου για τη βιοκλιματική ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων της δημοτικής ενότητας Δροσιάς, ξεκίνησε ο δήμος Διονύσου, με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής και της καθημερινότητας των δημοτών. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 6.900.087,63 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και η διάρκεια εκτιμάται στα δύο έτη, ωστόσο θα αποδίδονται σταδιακά προς χρήση οι νέοι αναβαθμισμένοι χώροι.

Οι εργασίες που θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα αποσκοπούν στη δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς και φιλικού αστικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα:

– Ανακατασκευή πεζοδρομίων και οδών: Πλήρης αποξήλωση παλαιών υλικών και τοποθέτηση νέων επιφανειών από φωτοκαταλυτικά υλικά και ψυχρούς κυβόλιθους, που συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες.

– Προσβασιμότητα για όλους: Δημιουργία ειδικών οδεύσεων τυφλών και ραμπών ΑμεΑ σε όλο το δίκτυο των πεζοδρομίων, διασφαλίζοντας την ισότιμη και ασφαλή μετακίνηση όλων των πολιτών.

– Σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός: Εγκατάσταση νέου υπόγειου δικτύου και φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED χαμηλής κατανάλωσης, με δυνατότητα τηλεελέγχου.

– Πράσινο και αστικός εξοπλισμός: Εμπλουτισμός των χώρων με νέα φύτευση, αυτόματο δίκτυο άρδευσης, νέα παγκάκια, πέργκολες σκίασης και δοχεία μικροαπορριμμάτων.

Για την εξασφάλιση του απαραίτητου χώρου για τα νέα διαπλατυσμένα πεζοδρόμια, η μελέτη προβλέπει σημαντικές αλλαγές. Ειδικότερα:

– Νέες μονοδρομήσεις: Ορισμένες οδοί μετατρέπονται σε μονόδρομους για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

– Οργάνωση στάθμευσης: Έχει προβλεφθεί ειδική ζώνη στάθμευσης στις περισσότερες οδούς, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, αλλά ταυτοχρόνως να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες οδηγοί.

– Αισθητική αναβάθμιση: Σε κεντρικά σημεία και γύρω από τις πλατείες, το οδόστρωμα θα ανακατασκευαστεί με απλή ή σταμπωτή άσφαλτο.

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν σε τρεις πλατείες και σ’ ένα εκτεταμένο δίκτυο οδών:

1. Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως: Ανακαίνιση δαπεδοστρώσεων και δημιουργία χώρων σκίασης με πέργκολες.

2. Πλατεία Κορόλη: Ενίσχυση πρασίνου, νέες διαδρομές περιπάτου και σύγχρονος αστικός εξοπλισμός.

3. Πλατεία ‘Αρη Βελουχιώτη: Πλήρης ανακατασκευή με την ενίσχυση πρασίνου, διαδρομές περιπάτου και σύγχρονο αστικό εξοπλισμό.

4. Ως προς το οδικό δίκτυο, ανακατασκευή πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων σε δεκάδες οδούς για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία. Αντικατάσταση των φθαρμένων υποδομών με νέες, βασισμένες στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Δείτε Επίσης

Εκτακτα μέτρα για την ενέργεια πήραν 80 χώρες

Σχεδόν 80 χώρες έχουν πλέον εισαγάγει έκτακτα μέτρα για την προστασία των…

Υποστήριξη στο Δήμο Ελαφονήσου για προσωρινό Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ και ο Δήμος Ελαφονήσου υπέγραψαν μια νέα Προγραμματική Σύμβαση για την υποστήριξη της…

Κοινωνία της Πληροφορίας: Στο 70% της υλοποίησης το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Το ΔΔΤ – ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, το εθνικής κλίμακας έργο που αποτελεί βασικό πυλώνα…

Επενδυτικό στόρι με εύθραυστα θεμέλια

Το επενδυτικό στόρι της ελληνικής οικονομίας έχει πλέον αριθμούς που δείχνουν αλλαγή…